40.000 mensen bij klimaatmars Amsterdam

© Reuters

Voor de Nederlandse klimaatmars hebben zich zondag in de stromende regen op en rond de Dam in Amsterdam circa 40.000 demonstranten verzameld.

Dat meldt de organisatie. De drukte heeft ervoor gezorgd dat de eigenlijke mars, richting eindpunt Museumplein, is begonnen voordat het podiumprogramma op de Dam was afgerond.

Dat programma bestaat uit optredens van Claudia de Breij en Typhoon, en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat. Zowat vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

De Coninck, hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC, zei dat Nederland snel verandert, met of zonder ambitieuze klimaatambities. ‘Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn. We kunnen nog wel iets doen, maar de tijd dringt. We hebben nog de keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.’ Dat maakt veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. ‘Onze dijken zijn daar niet op berekend’, waarschuwde ze.

Volgens de organisatoren is de grote opkomst in Amsterdam het bewijs dat mensen geen uitstel dulden van een doortastend klimaatbeleid van het kabinet. Dat moet ‘stoppen met treuzelen en kiezen voor échte oplossingen’, aldus Milieudefensie. ‘De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Voor een veilige toekomst voor iedereen.’

Rond 14.30 uur arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content