4 vragen over Iowa: ‘Trump moet overtuigend New Hampshire winnen, anders ziet het er benard uit’

Na de eerste voorverkiezingen in Iowa op 1 februari 2016: Donald Trump, Ted Cruz, Bernie Sanders en Hillary Clinton © Reuters

Is het een probleem voor zowel Republikeinen als Democraten dat er geen afgetekende koploper is? Wat met Donald Trump? Zetten de Republikeinen nu alles op Marco Rubio? En wie is de morele winnaar: Hillary Clinton of Bernie Sanders? 4 vragen aan onze man in Iowa.

Bij de eerste voorverkiezing in de Amerikaanse presidentsrace, in de staat Iowa, heeft de conservatieve Republikein Ted Cruz gewonnen. Hij versloeg vastgoedmagnaat Donald Trump, die zich nog moest reppen om Marco Rubio af te houden. Aan Democratische kant heeft Hillary Clinton een piepkleine voorsprong (met 94 procent van de resultaten binnen) op Bernie Sanders.

Volg hier onze live door Rudi Rotthier in Iowa en lees hieronder zijn antwoorden op vier vragen over de eerste voorverkiezing.

Hebben zowel de Democraten als de Republikeinen een probleem nu er nog geen duidelijke koploper is?

Republikein Ted Cruz na de eerste voorverkiezingen in Iowa.
Republikein Ted Cruz na de eerste voorverkiezingen in Iowa.© Reuters

Dat denk ik niet. Het zou erg zijn als het veld na de eerste staat al opgerold is. Er is eigenlijk helemaal niets beslist, hoe evenementrijk de avond ook was. Ted Cruz heeft gewonnen, wat goed is voor hem, maar dit was ongeveer de beste staat voor hem, zelfs beter dan zijn thuisstaat Texas. Nergens zijn de Republikeinen zo wit en zo christelijk als in Iowa.

Democrate Hillary Clinton juicht in Iowa, na de eerste voorverkiezing.
Democrate Hillary Clinton juicht in Iowa, na de eerste voorverkiezing.© Reuters

En Hillary Clinton, als ze al won, kan zeker niet beweren dat ze het met overdonderend overwicht heeft gedaan.

Zal het establishment bij de Republikeinen zich nu achter Marc Rubio scharen?

Het establishment wil niet liever dan zich achter Marco Rubio scharen. De grote geldschieters wachten op iemand die een klassieke kandidaat is en aanhang heeft.

Dat kan Rubio worden, maar dan moet hij volgende week nog door New Hampshire passeren. Daar hebben de andere ‘gematigde’ kandidaten veel harder campagne gevoerd dan hij. John Kasich, Jeb Bush, Chris Christie. Ze staan met enkelen rond 10 procent in de peilingen.

New Hampshire houdt er soms van om die van Iowa een toontje lager te laten zingen – de grootste conservatieve krant ondersteunt John Kasich. Dus dat kan nog spannend worden.

Er is in New Hampshire blijkbaar ook enige ressentiment omdat Rubio zich zo zelden in de staat heeft vertoond. Op meetings waren spandoeken te zien: ‘Waar is Marco?’

Republikein Marco Rubio in Iowa
Republikein Marco Rubio in Iowa© Reuters

Samengevat: het establishment wil wel, hij wil het zeker zelf, maar nog even afwachten of hij ook die kandidaat wordt. Vergeet niet: nogal wat mensen schijnen te denken dat Rubio lijken in zijn kast heeft.

Wat betekent deze uitslag voor Trump? Heeft zijn winnersimago een knauw gekregen?

Ik denk dat de toespraak van Trump misschien niet alles, maar toch veel zei. Er was weinig volk, er werd veel en zuur gelachen. Trump kwam zowaar een beetje nederig over. Al maanden schijft hij iedereen af die verliest, en zegt hij dat Amerika met hem zoveel zal winnen dat ze het winnen beu raken. Dan verwacht je geen nederlaag.

Republikein Donald Trump stapt weg na zijn speech in Iowa: hij eindigde tweede in de eerste voorverkiezing.
Republikein Donald Trump stapt weg na zijn speech in Iowa: hij eindigde tweede in de eerste voorverkiezing.© REUTERS

In de volgende staten staat hij ruim aan de leiding in de peilingen, daar is het systeem ook iets simpeler. Maar hij moet nu wel overtuigend New Hampshire winnen. Anders ziet het er benard uit.

Wie is bij de Democraten de morele winnaar?

Ik peins dat Bernie Sanders de morele winnaar is, maar de vraag is hoeveel hij daarvoor koopt. Een echte, sprekende overwinning had hem momentum kunnen geven. En dat momentum had hij nodig om na New Hampshire, waar hij volgens de peilingen moet winnen, ook in de moeilijke volgende staten een goed resultaat neer te zetten.

Hij probeerde een vlammende toespraak te houden, na dit gelijkspel, maar met de technische problemen bij de Democraten kwam die pas laat, en wie weet hoeveel kiezers geluisterd hebben?

Democraat Bernie Sanders juicht na de eerste voorverkiezing in Iowa.
Democraat Bernie Sanders juicht na de eerste voorverkiezing in Iowa.© Reuters

Hij zit wel op een berg geld, en hij krijgt meer en meer steun van zwarte activisten – wat voorlopig nog niet leidt tot zwarte kiezers. Hij wordt daarentegen door iedereen tegengesproken, door de Republikeinen, maar ook door de New York Times of The Washington Post en tot op zekere hoogte door de vakbonden. Hij had in Iowa gehoopt op een Obama-achtig mirakel maar dat is er niet gekomen. In die zin is dat toch verschillend. Barack Obama deed dromen met dingen die geen revolutie leken te vereisen. Sanders wil de basisvoorwaarden in het land grondig hervormen, op hun kop zetten. Dat zal niet met een applausverkiezing lukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content