Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie die van drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container een dag eerder om 14.49 uur in Zeebrugge was aangekomen. In de loop van de namiddag verliet de container de haven, om uiteindelijk om 1 uur woensdagochtend aan te komen in Purfleet.

In het Britse luik van het onderzoek zijn in januari 2021 vier mannen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Ook in Vietnam werden al zeven mensen veroordeeld voor hun aandeel in de zaak.

Op 26 mei 2020 werd in België en Frankrijk eveneens een hele reeks huiszoekingen gehouden. In ons land ging het om vijf huiszoekingen in Anderlecht, drie in Schaarbeek, drie in Sint-Jans-Molenbeek en telkens een in Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Brussel, Ukkel en Etterbeek. In de loop van het onderzoek werden meerdere verdachten al onder voorwaarden en op borg vrijgelaten.

Spilfiguur

Op dit moment zitten nog vijf verdachten in voorhechtenis. De huurder van een safehouse in Anderlecht wordt door de speurders als een mogelijke spilfiguur gezien. Volgens zijn advocaat, Antoon Vandecasteele, houdt de man echter vol dat hij zich niet inliet met mensensmokkel. De verdediging vroeg vrijdagochtend tevergeefs om de verdachte op borg vrij te laten. Wellicht kan de zaak binnen enkele maanden naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen worden.

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie die van drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container een dag eerder om 14.49 uur in Zeebrugge was aangekomen. In de loop van de namiddag verliet de container de haven, om uiteindelijk om 1 uur woensdagochtend aan te komen in Purfleet. In het Britse luik van het onderzoek zijn in januari 2021 vier mannen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Ook in Vietnam werden al zeven mensen veroordeeld voor hun aandeel in de zaak. Op 26 mei 2020 werd in België en Frankrijk eveneens een hele reeks huiszoekingen gehouden. In ons land ging het om vijf huiszoekingen in Anderlecht, drie in Schaarbeek, drie in Sint-Jans-Molenbeek en telkens een in Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Brussel, Ukkel en Etterbeek. In de loop van het onderzoek werden meerdere verdachten al onder voorwaarden en op borg vrijgelaten. Op dit moment zitten nog vijf verdachten in voorhechtenis. De huurder van een safehouse in Anderlecht wordt door de speurders als een mogelijke spilfiguur gezien. Volgens zijn advocaat, Antoon Vandecasteele, houdt de man echter vol dat hij zich niet inliet met mensensmokkel. De verdediging vroeg vrijdagochtend tevergeefs om de verdachte op borg vrij te laten. Wellicht kan de zaak binnen enkele maanden naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen worden.