Zeker 35 mensen zijn opgepakt in Turkije, in het kader van een nieuw gerechtelijk onderzoek, gestart in Izmir, tegen imam Fethullah Gülen. Dat melden de plaatselijke media. De invloedrijke imam was lang een bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maar is intussen zijn gezworen vijand.

In 18 provincies zijn politieagenten en ambtenaren opgepakt die verdacht worden 'van het bezit van militaire documenten en vertrouwelijke documenten', aldus het persagentschap Dogan.

Het gerechtelijk onderzoek komt er twee dagen nadat Erdogans AKP onverwacht toch een absolute meerderheid binnenhaalde in het Turkse parlement. Vijf maanden eerder was de partij die meerderheid nog verloren.

Invloedrijk netwerk

Erdogan, toen nog premier, verklaarde eind 2013 de oorlog aan Gülen, nadat een groot corruptieschandaal aan het licht kwam waarin de naam van verschillende van Erdogans medestanders genoemd werd. Gülen leidt vanuit de Verenigde Staten een invloedrijk netwerk van scholen, ngo's en bedrijven. Volgens Erdogan vormt dat netwerk een 'parallelle staat' die hem omver wil werpen.

De voorbije twee jaar heeft de president de juridische strijd tegen de aanhangers van Gülen opgevoerd. Vorige week nog is de Turkse politie binnengevallen bij twee tv-zenders die behoren tot een holding die banden zou hebben met Gülen.

Tegen Gülen loopt een aanklacht voor een poging tot staatsgreep. Begin januari moet hij bij verstek berecht worden door een Turkse rechtbank. (Belga/AVE)

Zeker 35 mensen zijn opgepakt in Turkije, in het kader van een nieuw gerechtelijk onderzoek, gestart in Izmir, tegen imam Fethullah Gülen. Dat melden de plaatselijke media. De invloedrijke imam was lang een bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maar is intussen zijn gezworen vijand.In 18 provincies zijn politieagenten en ambtenaren opgepakt die verdacht worden 'van het bezit van militaire documenten en vertrouwelijke documenten', aldus het persagentschap Dogan.Het gerechtelijk onderzoek komt er twee dagen nadat Erdogans AKP onverwacht toch een absolute meerderheid binnenhaalde in het Turkse parlement. Vijf maanden eerder was de partij die meerderheid nog verloren.Erdogan, toen nog premier, verklaarde eind 2013 de oorlog aan Gülen, nadat een groot corruptieschandaal aan het licht kwam waarin de naam van verschillende van Erdogans medestanders genoemd werd. Gülen leidt vanuit de Verenigde Staten een invloedrijk netwerk van scholen, ngo's en bedrijven. Volgens Erdogan vormt dat netwerk een 'parallelle staat' die hem omver wil werpen.De voorbije twee jaar heeft de president de juridische strijd tegen de aanhangers van Gülen opgevoerd. Vorige week nog is de Turkse politie binnengevallen bij twee tv-zenders die behoren tot een holding die banden zou hebben met Gülen. Tegen Gülen loopt een aanklacht voor een poging tot staatsgreep. Begin januari moet hij bij verstek berecht worden door een Turkse rechtbank. (Belga/AVE)