De golf van geweld tegen kandidaten voor de komende parlementsverkiezingen in Pakistan blijft maar aanhouden. Opnieuw was een
kandidaat van de islamitische partij JUI-F het doelwit van een aanslag, nadat eerder al vele mensen bij een aanval op een partijlid werden gedood.

Een andere bom was gericht tegen de tot nog toe regerende Volkspartij PPP. In totaal stierven bij de aanslagen in het noordwesten van het land volgens officiële cijfers minstens 34 mensen en raakten 103 personen verwond.

Moefti Syed Janan, kandidaat van talibangezinde partij Jamiat Ulema-e-Islam Fazal (JUI-F) bevond zich met zijn aanhangers op een markt in Hangu in de opstandige provincie Khyber-Pakhtunkhwa, toen de bom ontplofte. Acht mensen kwamen om, 33 werden verwond. Janan, die ongedeerd bleef, beticht de regering ervan te weinig te doen voor de bescherming van verkiezingsdeelnemers.

Het was de tweede aanval in evenveel dagen op de islamitische JUI-F, die deze verkiezingscampagne aanvankelijk van dodelijke aanslagen gespaard was gebleven. De dag ervoor stierven volgens officiële cijfers, 21 personen en 70 mensen raakten gewond toen de bom in het district Kurram aan de Afghaanse grens explodeerde.

De Pakistaanse taliban (TTP) eiste de verantwoordelijkheid voor die aanslag op. Doel was niet de partij, maar kandidaat Munir Orakzai, die voor zijn overstap naar de JUI-F de seculiere regering onder de PPP aanhing.

EU stuurt bijkomende waarnemers

De radicaalislamitische taliban wijzen de verkiezingen af en hebben drie partijen uit de huidige regering in het vizier voor aanslagen. Een daarvan is de Volkspartij PPP.Volgens de politie kwamen bij een explosie van een op afstand ontstoken bom in het district Lower Dir in Khyber-Pakhtunkhwa vijf aanhangers van de PPP om. Niemand eiste die aanslag op.

Sinds het begin van de verkiezingsstrijd op 11 april werden volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 100 mensen gedood en werden honderden anderen verwond. De drie beoogde partijen van de taliban hebben wegens de terreurdreiging geen grote bijeenkomsten meer gehouden.

De Europese Unie stuurt bijkomende waarnemers naar Pakistan. Naast de 52 waarnemers, die zich al langer in het land ophouden, komen 46 extra experts uit EU-landen, Canada, Noorwegen en Zwitserland. De missie omvat de waarneming van de verkiezingsstrijd, de stembusgang, de stemmentelling en het verzamelen van de resultaten.

De parlementsverkiezingen vinden op 10 mei plaats. (Belga/AVE)

De golf van geweld tegen kandidaten voor de komende parlementsverkiezingen in Pakistan blijft maar aanhouden. Opnieuw was een kandidaat van de islamitische partij JUI-F het doelwit van een aanslag, nadat eerder al vele mensen bij een aanval op een partijlid werden gedood. Een andere bom was gericht tegen de tot nog toe regerende Volkspartij PPP. In totaal stierven bij de aanslagen in het noordwesten van het land volgens officiële cijfers minstens 34 mensen en raakten 103 personen verwond. Moefti Syed Janan, kandidaat van talibangezinde partij Jamiat Ulema-e-Islam Fazal (JUI-F) bevond zich met zijn aanhangers op een markt in Hangu in de opstandige provincie Khyber-Pakhtunkhwa, toen de bom ontplofte. Acht mensen kwamen om, 33 werden verwond. Janan, die ongedeerd bleef, beticht de regering ervan te weinig te doen voor de bescherming van verkiezingsdeelnemers. Het was de tweede aanval in evenveel dagen op de islamitische JUI-F, die deze verkiezingscampagne aanvankelijk van dodelijke aanslagen gespaard was gebleven. De dag ervoor stierven volgens officiële cijfers, 21 personen en 70 mensen raakten gewond toen de bom in het district Kurram aan de Afghaanse grens explodeerde. De Pakistaanse taliban (TTP) eiste de verantwoordelijkheid voor die aanslag op. Doel was niet de partij, maar kandidaat Munir Orakzai, die voor zijn overstap naar de JUI-F de seculiere regering onder de PPP aanhing. EU stuurt bijkomende waarnemersDe radicaalislamitische taliban wijzen de verkiezingen af en hebben drie partijen uit de huidige regering in het vizier voor aanslagen. Een daarvan is de Volkspartij PPP.Volgens de politie kwamen bij een explosie van een op afstand ontstoken bom in het district Lower Dir in Khyber-Pakhtunkhwa vijf aanhangers van de PPP om. Niemand eiste die aanslag op. Sinds het begin van de verkiezingsstrijd op 11 april werden volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 100 mensen gedood en werden honderden anderen verwond. De drie beoogde partijen van de taliban hebben wegens de terreurdreiging geen grote bijeenkomsten meer gehouden. De Europese Unie stuurt bijkomende waarnemers naar Pakistan. Naast de 52 waarnemers, die zich al langer in het land ophouden, komen 46 extra experts uit EU-landen, Canada, Noorwegen en Zwitserland. De missie omvat de waarneming van de verkiezingsstrijd, de stembusgang, de stemmentelling en het verzamelen van de resultaten.De parlementsverkiezingen vinden op 10 mei plaats. (Belga/AVE)