30 jaar oude moord op Zweedse premier Olof Palme wordt opnieuw onderzocht

Olof Palme © Belga Image

Het Zweedse parket heropent het onderzoek naar de moord op eerste minister Olof Palme in 1986. Een nieuwe procureur, Krister Petersson, moet het onderzoek uit het slop halen.

Petersson heeft de voorbije twintig jaar zijn sporen verdiend in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zo leidde hij onder meer het onderzoek naar de wel opgehelderde moord op minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, die in 2003 werd neergestoken door een man met psychiatrische problemen.

Vanaf februari zal Petersson het onderzoek naar de moord op Olof Palme overnemen.

Doodgeschoten

De sociaaldemocratische regeringsleider werd op 28 februari 1986 in Stockholm op straat doodgeschoten toen hij samen met zijn vrouw terugkwam van de bioscoop.

Hoewel er sindsdien verschillende onderzoeken naar de moord werden opgestart, is het gerecht er nooit in geslaagd om de moordenaar of zijn eventuele opdrachtgevers te vinden. Ook het moordwapen werd nooit teruggevonden.

Ondervraagd

Tot nu toe werden in het onderzoek naar de moord op Olof Palme al meer dan 10.000 mensen ondervraagd. Er hebben in totaal 134 mensen de moord opgeëist.

Veel Zweden geloven dat de binnenlandse veiligheidsdiensten verantwoordelijk zijn, anderen zoeken het in het buitenland. Zo was de in 2004 overleden auteur en journalist Stieg Larsson, bekend van de Millenniumtrilogie, ervan overtuigd dat de Zuid-Afrikaanse geheime dienst achter de moord zit omdat Palme zich had uitgesproken tegen apartheid. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content