3 miljoen dollar ebolasteun spoorloos verdwenen uit boekhouding Sierra Leone

Een ebolapatiënt wordt binnengedragen in Sierra Leone. © Reuters

De overheid van het door ebola getroffen Sierra Leone is het spoor bijster geraakt van meer dan 3 miljoen dollar, dat bestemd was voor de strijd tegen het dodelijke virus.

Uit een rapport van de nationale inspectie van Sierra Leone blijkt dat de overheid er niet weet waar meer dan 3 miljoen dollar (14 miljard leone of 2,63 miljoen euro) naartoe zijn gegaan. De interne fondsen waren bestemd voor de strijd tegen het ebolavirus.

Verminderde kwaliteit

Volgens de audit is er geen papierwerk terug te vinden over de betaling van de 14 miljard leone. Die kwamen uit overheidsaccounts gewijd aan de ziekte. Dat bericht New York Times. Nog eens 2,5 miljoen dollar aan uitbetalingen werden onvolledig gedocumenteerd.

Het rapport meent dat de gaten in de boekhouding resulteerden in ‘een verminderde kwaliteit van de diensten in de gezondheidssector’ en schrijft te ‘hopen dat adequate actie ondernomen zal worden om de problemen die in het rapport worden aangekaart, aan te pakken’.

De ebola-epidemie woedt nu al bijna een jaar in West-Afrika. Sierra Leone, dat zes miljoen inwoners telt, heeft tot nu toe al bijna 11.000 gevallen gekend met 3.363 doden.

Uit de audit die de periode van mei tot oktober 2014 onderzocht, blijkt dat de overheid in totaal meer dan 19 miljoen dollar (16,63 miljoen euro) uitgaf aan de strijd tegen het dodelijke virus. Het gaat om geld uit belastingen en giften van instellingen en individuen, voornamelijk binnen Sierra Leone. Het bedrag omvat geen fondsen van de Verenigde Naties of goede doelen, stelt het rapport.

1 miljard dollar nodig

Een regeringswoordvoerder vertelde New York Times dat Sierra Leone naar schatting 900 miljoen dollar aan inkomsten verloor sinds de ebola-uitbraak. Bovendien zou een derde van de 2,9 miljard dollar beloofd door internationale donors Sierra Leone, Guinea en Liberia eind 2014 nog niet bereikt hebben. Dat blijkt uit een analyse van de vroegere British Medical Journal (BMJ), aldus New York Times.

Het verdwijnen van de fondsen uit de boekhouding is een zware klap voor de strijd tegen ebola. De Verenigde Naties zijn zo nog steeds op zoek naar 1 miljard dollar aan extra steun om de uitbraak onder controle te houden. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content