’27 vluchtelingen in rubbersloep stierven van de kou’

Bijna exact een jaar geleden, in beter weer, werden deze vluchtelingen voor de kust van Lampedusa opgepikt © REUTERS

Van ruim 100 vluchtelingen die vanuit Noord-Afrika probeerden Italië te bereiken, zijn er 27 of 29 omgekomen van de kou. Ze bevonden zich tijdens een zware storm in een opblaassloep, bij temperaturen tegen het vriespunt.

De golven van 8 of 9 meter hoog sloegen over de opblaasbare reddingssloep heen. Iemand, misschien een mensensmokkelaar, had via satelliettelefoon de Italiaanse autoriteiten gewaarschuwd op het moment dat de vluchtelingen zich op 160 kilometer van Lampedusa bevonden. De 106 opvarenden, die uit een gewoon schip in de reddingssloep gedwongen waren, zaten samengepakt en wachtten urenlang drijfnat op zee.

Volgens Filippo Marini, hoofd van de kustwacht in Lampedusa, troffen de reddingsdiensten zeven doden aan, gestorven aan onderkoeling.

De andere slachtoffers, “minstens 20” of “22” al naargelang de bron, stierven tijdens de tocht naar Lampedusa. Ze waren totaal uitgeput en ze werden, volgens de BBC, getransporteerd op het open dek van de patrouilleboten van de kustwacht.

Volgens Pietro Bartolo, hoofd van de gezondheidsdiensten op Lampedusa, duurde de reddingsoperatie 18 uur.

De reddingsoperatie verliep, gelet op het weer, bijzonder moeizaam, aldus Marini.

Volgens Save the Children was er tot enkele jaren geleden in de winter een vertraging van de vluchtelingenstroom, waarbij mensen halt hielden in Libië. De oorlog in Libië maakt een dergelijke oponthoud momenteel veel moeilijker, aldus de hulporganisatie.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content