De openbare vakbond ADEDY en de private vakbond GSEE hebben tot de staking opgeroepen. Zij vertegenwoordigen samen ongeveer de helft van alle Griekse werknemers, zowel in de privé als in overheidsdienst. De vakbonden protesteren tegen de hoge werkloosheid en de harde besparingsmaatregelen door de conservatieve regering van eerste minister Antonis Samaras.

De aanleiding is de komst van de trojka (de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds) naar Athene. De vakbonden verwachten dat de trojka de Griekse overheid zal aanmoedigen om ontslagen in de openbare diensten door te voeren. Ze vrezen ook voor de privatisering van staatsactiva.

De staking treft scholen, banken en alle overheidsdiensten. Ziekenhuizen behandelen alleen noodgevallen. Treinen rijden niet meer, het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad is onderbroken en ferry's blijven in de haven liggen. Door de staking van het luchtvaartpersoneel ondervindt het vliegverkeer hinder, in de eerste plaats op binnenlandse vluchten. Ook advocaten, ingenieurs en bouwvakkers nemen deel aan de acties.

Hoge werkloosheid In het geplaagde Griekenland krimpt het bedrijfsleven al zes jaar. De werkloosheid blijft dramatisch toenemen en treft vooral jongeren onder de 24. Zowat 62 procent had in november 2012 geen baan. Een jaar eerder was dat nog 50 procent. De totale werkloosheid steeg in 2012 tot 27 procent. 1,35 miljoen Grieken zijn getroffen.

Mediastaking

Eerder hielden de Griekse journalisten al een 24 urenstaking. Vanaf 6 uur 's morgens waren op de Griekse radio en televisie geen uitzendingen. Hierdoor verschenen geen kranten. Het was de journalistenvereniging ESIEA die tot de staking had opgeroepen. 'Er rest ons geen andere optie. Honderden collega's zijn werkloos, andere zijn al maanden niet meer betaald', aldus Dimitris Trimis, de voorzitter van de journalistenvereniging.

Zowat een op de twee journalisten is getroffen door de crisis in de Griekse media. De Griekse regering heeft kritiek op de acties, aangezien de Franse president François Hollande in Athene verwacht werd. (Belga/JB)

De openbare vakbond ADEDY en de private vakbond GSEE hebben tot de staking opgeroepen. Zij vertegenwoordigen samen ongeveer de helft van alle Griekse werknemers, zowel in de privé als in overheidsdienst. De vakbonden protesteren tegen de hoge werkloosheid en de harde besparingsmaatregelen door de conservatieve regering van eerste minister Antonis Samaras. De aanleiding is de komst van de trojka (de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds) naar Athene. De vakbonden verwachten dat de trojka de Griekse overheid zal aanmoedigen om ontslagen in de openbare diensten door te voeren. Ze vrezen ook voor de privatisering van staatsactiva. De staking treft scholen, banken en alle overheidsdiensten. Ziekenhuizen behandelen alleen noodgevallen. Treinen rijden niet meer, het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad is onderbroken en ferry's blijven in de haven liggen. Door de staking van het luchtvaartpersoneel ondervindt het vliegverkeer hinder, in de eerste plaats op binnenlandse vluchten. Ook advocaten, ingenieurs en bouwvakkers nemen deel aan de acties. Hoge werkloosheid In het geplaagde Griekenland krimpt het bedrijfsleven al zes jaar. De werkloosheid blijft dramatisch toenemen en treft vooral jongeren onder de 24. Zowat 62 procent had in november 2012 geen baan. Een jaar eerder was dat nog 50 procent. De totale werkloosheid steeg in 2012 tot 27 procent. 1,35 miljoen Grieken zijn getroffen. Mediastaking Eerder hielden de Griekse journalisten al een 24 urenstaking. Vanaf 6 uur 's morgens waren op de Griekse radio en televisie geen uitzendingen. Hierdoor verschenen geen kranten. Het was de journalistenvereniging ESIEA die tot de staking had opgeroepen. 'Er rest ons geen andere optie. Honderden collega's zijn werkloos, andere zijn al maanden niet meer betaald', aldus Dimitris Trimis, de voorzitter van de journalistenvereniging. Zowat een op de twee journalisten is getroffen door de crisis in de Griekse media. De Griekse regering heeft kritiek op de acties, aangezien de Franse president François Hollande in Athene verwacht werd. (Belga/JB)