22-jarig bewind van Gambiaanse dictator voorbij: Jammeh verliest verkiezingen

Adama Barrow © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Er komt na 22 jaar op opmerkelijke wijze een einde aan het bewind van dictator Yahya Jammeh in Gambia. De kiescommissie roept oppositiekandidaat Adama Barrow uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen en kondigt aan dat Jammeh zijn nederlaag zal erkennen. Het moet de eerste vreedzame machtsoverdracht in Afrika’s kleinste land worden sinds de onafhankelijkheid in 1965.

De voorzitter van de kiescommissie, Alieu Momar Njie, maakte bekend dat oppositiekandidaat Adama Barrow 50.000 stemmen meer binnenhaalde dan aftredend president Yahya Jammeh. Het land telt amper 1,9 miljoen inwoners, van wie ongeveer de helft stemgerechtigd was.

Historisch

Eerder op de dag zei Nije al dat Jammeh in een vooraf opgenomen tv-toespraak zijn nederlaag zou erkennen, maar van de president zelf is nog geen officiële communicatie gekomen. Als het bericht klopt, dan zou het gaan om de eerste vreedzame machtsoverdracht in Afrika’s kleinste land sinds de onafhankelijkheid in 1965.

Njie wees erop dat het ‘uitzonderlijk is dat iemand die zolang heeft geregeerd, de nederlaag accepteert’ en riep de bevolking op tot kalmte. Vóór de stembusgang geloofden weinig waarnemers in een vreedzame machtsoverdracht bij een eventueel verlies van Jammeh.

Steun

De 51-jarige Barrow was vijftien jaar geleden nog een bewakingsagent bij een Londense vestiging van de winkelketen Argos. In Gambia werd hij een vastgoedzakenman.

Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen kreeg de steun van zeven partijen, zo goed als de hele oppositie. Barrow wordt de derde president sinds de onafhankelijkheid van het kleine en straatarme West-Afrikaanse land.

Platgelegd

Op Twitter doen beelden de ronde van vreugdetaferelen in het land.

Yahya Jammeh
Yahya Jammeh© AFP

Het telefoon- en internetverkeer was woensdagavond platgelegd – een beproefde tactiek van de autoriteiten om eventuele onrust de kop in te drukken, maar is reeds hersteld.

Staatsgreep

Jammeh nam in 1994 bij een staatsgreep de macht over van Dawda Jawara, die het land sinds de onafhankelijkheid leidde, en regeert Gambia sindsdien met ijzeren vuist.

Onder Jammeh werd het West-Afrikaanse land, dat op de smalle kuststrook na volledig wordt omsloten door Senegal en bij ons vooral bekend is van zijn idyllische stranden, een van de meest repressieve dictaturen van het continent.

Dictator

De excentrieke Jammeh haalde al meermaals het wereldnieuws met onder andere zijn eigen ‘geneesmiddel’ tegen aids.

In november 2011 was Jammeh begonnen aan een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar, na een hoogst twijfelachtige stembusgang. De organisatie van West-Afrikaanse landen (ECOWAS) weigerde zelfs waarnemers te sturen omdat ze de politieke situatie in Gambia ‘niet als bevorderlijk beschouwt voor vrije en eerlijke verkiezingen’.

De excentrieke Jammeh haalde al meermaals het wereldnieuws met onder andere zijn eigen ‘geneesmiddel’ tegen aids (zoals zijn officiële Twitterpagina vermeldt), doodsbedreigingen aan holebi’s en zijn besluit om uit het Britse Gemenebest te stappen. In een interview verkondigde hij eerder aan dat hij een miljard jaar zou regeren ‘als God dat wil’.

Onder Jammeh zijn verdwijningen, willekeurige opsluitingen en folteringen schering en inslag. Legio zijn de voorbeelden van politieke tegenstanders die worden aangevallen, opgepakt, gefolterd en veroordeeld na een schijnproces.

Verdachten van medeplichtigheid aan de mislukte staatsgreep van vorig jaar werden door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld en mogelijk al geëxecuteerd, want doodstraffen werden in het verleden vaak snel en in het geheim uitgevoerd. Bijna een jaar geleden riep Jammeh zijn land nog uit tot islamitische republiek.

Vluchtelingen

Een en ander maakte dat niet Syrië of Somalië, maar wel Gambia vorig jaar bovenaan stond op het lijstje van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van herkomstlanden van bootvluchtelingen via de Middellandse Zee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content