2017 aan de hand van Donald Trumps meest opzienbarende tweets

© Dino
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De nieuwe Amerikaanse president trakteerde ons het afgelopen jaar op maar liefst 2526 tweets. Eva Schram, Knack.be-correspondent in de VS, onderzocht ze en stelde een jaaroverzicht samen over fake news, crooked Hillary, en natuurlijk little rocket man. Welke tweets waren het meest BAD?

Het afgelopen jaar (tot en met 19 december, de dag waarop dit artikel geschreven werd), tweette president Donald Trump 2526 keer. Dat zijn gemiddeld 7,15 tweets per dag. In 117 van die tweets kwam het woord bad of sad voor. Negentien tweets gingen over Mexico, waarvan zes over de beruchte muur. 146 tweets gingen over fake news, waarvan 24 ook het woord CNN bevatte en dertien het woord NYTimes. Zeven tweets bevatten zowel de woorden fake news, CNN als NYTimes. 43 tweets bevatten de hashtag #maga (afkorting voor Make America Great Again).

De president tweette in totaal 53 keer over zijn tegenstander uit 2016, Hillary Clinton. Twaalf keer noemde hij haar ‘crooked Hillary Clinton’.

De president kreeg 46 miljoen retweets (gemiddeld 18225 per tweet) en bijna 158 miljoen likes (gemiddeld 73192 per tweet).

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de website Trump Twitter Archive, die in real time de tweets van Donald Trump (van zijn eigen account @realdonaldtrump) archiveert. Daarnaast houdt de maker van de site, Brendan Brown, ook tweets van andere accounts, waaronder die van Ivanka Trump, bij. Het archief bevat alle tweets van het account van de president, maar voor deze analyse zijn alleen de tweets uit 2017 gebruikt.

Maar wat waren nou de meest opzienbarende tweets? Waarmee haalde de president de late night shows? Waar maakten de media zich collectief druk over? Welke tweets gaan de geschiedenisboeken in?

#5: Crooked Hillary

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/931877599034388480Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Het is opmerkelijk dat Trump een jaar na de verkiezingen zich nog steeds zo bezig houdt met zijn voormalige tegenstander. De tweet was een reactie op een interview van Clinton, waarin ze onder andere waarschuwde voor de invloed van Rusland op de verkiezingen en het effect van kieswetten op gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Het was ook in de periode nadat het boek van Clinton over de verkiezingen, What Happened, uitkwam.

Toch is er geen enkele indicatie dat Clinton zich nog een keer kandidaat zal stellen. Het is verbijsterend dat Trump de behoefte voelt haar te kleineren ruim een jaar nadat hij haar versloeg. De toon van de tweet is bovendien ook compleet anders dan de toon die hij aansloeg in zijn overwinningstoespraak: ‘Ze heeft hard gevochten. Hillary heeft heel lang heel hard gewerkt, en we zijn haar enorm veel dank verschuldigd voor wat zij voor dit land gedaan heeft. Ik meen dat oprecht.’

#4: Little Rocket Man

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/929511061954297857Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Op 11 november reageerde Trump met deze tweet op een uitspraak van de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un dat Trump oud zou zijn. Het bericht werd (tot nu toe) 616217 keer geliket en 272776 keer geretweet. Het is daarmee Trumps meest gelikete tweet dit jaar.

Het lijkt Trump weinig te deren dat Twitter waarschijnlijk niet het meest geschikte medium voor diplomatie over een delicaat onderwerp als kernwapens is. Hij tweette op zich slechts zes keer over Kim Jong-un of little rocket man, maar de president tweette nog 53 keer over Noord-Korea en de rakettesten die het land deed. Dat begon al in januari, nog voor zijn inauguratie, en nam daarna alleen maar toe.

Zoals op 22 september, toen Trump Kim Jong-un een ‘gek’ noemde, en waarschuwde dat ‘hij getest zal worden als nooit tevoren!’. Of op 4 juli, na een nieuwe rakettest van Noord-Korea, tegen de VN-resolutie in, toen Trump zich afvroeg ‘of deze vent (Kim Jong-un, vermoedelijk, nvdr) niets beters te doen heeft met z’n leven’.

#3: On-Amerikaans

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/911654184918880260Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Deze tweet van 23 september was de eerste van een maandenlange reeks tweets over het protest van zwarte NFL-spelers. In 2015 startte toenmalig quarterback van de 49-ers Colin Kaepernick een protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen door tijdens het volkslied dat voor elke NFL-wedstrijd gespeeld wordt te knielen, in plaats met het hand op het hart en gekeerd naar de vlag te luisteren. In 2016 breidde het protest zich uit naar vele teams in het nationale football-kampioenschap.Volgens president Trump verraden de spelers daarmee de vlag en hun land.

Als antwoord op de tweet breidde het protest zich de zondag erop uit naar nog veel meer footballteams. Sommige teams hoorden massaal het volkslied geknield aan, anderen hielden elkaar vast als teken van solidariteit. Trump interpreteerde dat als bekrachtiging van zijn kritiek, maar zo was het nooit bedoeld.

Of Trumps razernij over het protest in de NFL weerklank vindt in de Amerikaanse samenleving, is moeilijk te zeggen, schrijft FiveThirtyEight. De meeste peilingen vragen alleen wat iemand vindt van het protest, zonder het uit te leggen. De meeste Amerikanen zijn tegen protest dat met de vlag of het volkslied te maken heeft, dus dat kan verklaren waarom mensen negatief denken over de NFL-protesten, schrijft het statistiekblog.

#2: Zogenaamde rechter

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/827867311054974976Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Daags nadat president Trump zijn plan voor een immigratieverbod uit verschillende moslimlanden presenteerde, werd het door diverse rechtbanken als ongrondwettelijk verklaard. Het onderwerp is nog steeds onder de rechter, maar in februari sprak Trump zich al uit op Twitter. Hij noemde het gevaarlijk dat een ‘zogenaamde rechter’ (in Washington) zijn decreet kon verwerpen.

Een ‘zogenaamde’ rechter? Wat is er ‘zogenaamd’ aan een federale rechter? Het is geen jurylid in een talentenjacht die zijn mening geeft over een prestatie. Het is een door de president voorgedragen en door de Senaat benoemde rechter die de wetgeving toetst aan de bepalingen van de grondwet. Trump laat hiermee een gevaarlijke minachting voor de scheiding der machten en de beroemde checks and balances zien. Die minachting is een van zijn meer angstaanjagende autoritaire trekjes. Het feit dat het 156078 likes kreeg, is nog angstaanjagender.

#1: Verhinderen van de rechtsgang?

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/937007006526959618Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Heeft Trump de rechtsgang verhinderd door James Comey te ontslaan als FBI-directeur? Dat wordt naar verluidt op het moment onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller. Met deze tweet van 2 december versterkt Trump de indruk dat hij inderdaad opzettelijk de rechtsgang verhinderd heeft.

De tweet is een reactie op het nieuws dat Michael Flynn schuldig gepleit heeft aan het team van Mueller, voor de aanklacht dat hij gelogen had tegen de FBI. Flynn moest in februari het veld ruimen omdat hij tegen vice-president Mike Pence had gelogen over het bespreken van sancties met Russische afgevaardigden. Dat Flynn daarover gelogen had tegen de FBI was niet alleen geen publieke informatie, het was nooit onderdeel van het officiële verhaal van het Witte Huis over zijn vertrek.

Met deze tweet doet Trump vermoeden dat het Witte Huis wel degelijk wist dat Flynn tegen de FBI gelogen had. Dat Trump niet veel later Comey, die op dat moment leiding had over het FBI-onderzoek naar Russische inmenging, ontsloeg, wordt als zeer verdacht gezien.

Partner Content