200 doden en 1.500 gewonden door ontploffingen in Brazzaville

Een reeks ontploffingen heeft in Congo-Brazzaville het leven gekost aan minstens 200 mensen. Nog eens 1.500 mensen raakten gewond.

De ontploffingen in het munitiedepot in Congo-Brazzaville hebben aan ongeveer 200 mensen het leven gekost, zo heeft het Britse SkyNews gemeld op gezag van de chef van het protocol in het presidentieel paleis, Betu Bangana. Die baseerde zich op een bron in het centraal ziekenhuis.

Munitiedepot
Een brand in twee munitiemagazijnen van een depot van de kazerne Mpila, in het oosten van de stad, zou aan de oorzaak van de ramp liggen, zo meldden militairen die anoniem wilden blijven, aan het Franse persagentschap AFP.

Door de ontploffingen werden verschillende huizen weggeblazen en vele andere woningen raakten beschadigd. Er werd een veiligheidszone ingesteld en een helikopter overvliegt het gebied.

Kinshasha
De knallen werden gevoeld tot in Kinshasa, de hoofdstad van het naburige Congo, waar er eveneens materiële schade is. Beide landen worden gescheiden door de stroom de Congo.

Er is geen weet van Belgische slachtoffers. De Belgische ambassade in Congo-Brazzaville is evenwel nog bezig met het checken of er onder de talrijke doden en gewonden Belgen zijn. Dat meldt Joren Vandeweyer, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

“In de wijk waar het munitiedepot in Brazzaville zich bevindt, wonen geen Belgen”, aldus Vandeweyer. De woordvoerder voegde eraan toe dat er in Kinshasa, de hoofdstad van Congo, ook glasschade is. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content