In de noordwestelijke regio Xinjiang zijn er opnieuw Oeigoeren om het leven gekomen bij geweld tussen de minderheid en de Chinese autoriteiten.

Dat meldt een organisatie van de minderheid.

Volgens de Chinese autoriteiten werden maandag twee agenten, twee 'gijzelaars' en een onbekend aantal aanvallers gedood tijdens een aanval op een politiepost van de stad.

Volgens het in Duitsland gevestigde Oeigoerse Wereldcongres brak het geweld uit na een mislukte ontvoeringspoging van een groep Oeigoeren. De groep probeerde om enkele politieagenten te ontvoeren om hen dan te 'ruilen' voor de vrijlating van enkele familieleden.

Systematische onderdukking

Tijdens het daaropvolgende geweld werden 20 manifestanten gedood, 15 anderen raakten gewond. 'De Chinese autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met de systematische onderdrukking om een nieuwe verslechtering van de situatie te voorkomen', aldus Dilxat Raxit, woordvoerder van de organisatie. (Belga/SD)

In de noordwestelijke regio Xinjiang zijn er opnieuw Oeigoeren om het leven gekomen bij geweld tussen de minderheid en de Chinese autoriteiten.Dat meldt een organisatie van de minderheid. Volgens de Chinese autoriteiten werden maandag twee agenten, twee 'gijzelaars' en een onbekend aantal aanvallers gedood tijdens een aanval op een politiepost van de stad. Volgens het in Duitsland gevestigde Oeigoerse Wereldcongres brak het geweld uit na een mislukte ontvoeringspoging van een groep Oeigoeren. De groep probeerde om enkele politieagenten te ontvoeren om hen dan te 'ruilen' voor de vrijlating van enkele familieleden. Systematische onderdukkingTijdens het daaropvolgende geweld werden 20 manifestanten gedood, 15 anderen raakten gewond. 'De Chinese autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met de systematische onderdrukking om een nieuwe verslechtering van de situatie te voorkomen', aldus Dilxat Raxit, woordvoerder van de organisatie. (Belga/SD)