20.000 Afghanen die voor VS-leger werkten vragen asiel aan

Ahmad Siyar Anwari, een gewezen vertaler voor het Frans leger, toont een foto van collega Abdul Basir, die op 19 juni 2021 dood werd teruggevonden. Een andere collega werd op 25 juni door de taliban doodgeschoten.

Tot nu toe hebben zowat 20.000 Afghanen, die het Amerikaanse leger onder meer als tolk of chauffeur hielpen, gevraagd om door de Verenigde Staten geëvacueerd te worden en asiel te krijgen. Dat meldde de woordvoerster van het Witte Huis.

Het cijfer bevat alleen de helpers zelf en niet mogelijke familieleden, benadrukte woordvoerster Jen Psaki. Ook familie maakt kans op asiel in de VS. Volgens schattingen zouden in totaal wel 100.000 Afghanen in aanmerking komen.

De evacuaties van de betrokken Afghanen gaan nog deze maand van start. Tolken en chauffeurs die een asielaanvraag hebben ingediend en van wie het veiligheidsonderzoek al succesvol afgerond is, worden tijdelijk ondergebracht op een militaire basis in de VS. Als de achtergrondcheck nog moet gebeuren, worden de Afghanen naar een Amerikaanse militaire basis in het buitenland of naar derde landen gebracht tot hun visa-aanvraag van start gaat.

De Afghanen die de Amerikaanse troepen hebben bijgestaan vrezen wraakacties van de taliban nu de VS en hun NAVO-bondgenoten, onder wie ook België, zich terugtrekken uit Afghanistan.

Dat is, zoals blijkt uit bijgevoegde foto van een man die vertaalde voor de Fransen, geen ongegronde vrees.

Partner Content