De crash van een Boeing 777 op de luchthaven van San Francisco in de Verenigde Staten heeft aan twee personen het leven gekost. Er vielen 182 gewonden.

Oorspronkelijk was sprake van 181 gewonden en een vermiste persoon. Volgens Dale Carnes van de lokale brandweer konden 123 passagiers ongedeerd naar de luchthavengebouwen worden geëvacueerd. De twee overleden slachtoffers hadden een Chinees paspoort.

De verongelukte Boeing is een toestel van Asiana Airlines, de tweede grootste maatschappij van Zuid-Korea, die vanuit Shanghai via Seoel onderweg was naar de Verenigde Staten. De beelden na de crash zijn indrukwekkend. Het vliegtuig lag met een opengescheurde en verbrande bovenzijde op de landingsbaan, waarop de brokstukken verspreid liggen. De staart van het toestel raakte afgebroken. Aan de linkerzijde van het vliegtuig zijn twee opblaasbare nooduitgangen te zien, waarlangs passagiers zich uit het brandende wrak konden redden.

Geen aanslag

De Amerikaanse autoriteiten startten onmiddellijk een onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Voorzitter Debbi Hersman wilde zich er niet over uitspreken of een fout van de piloot aan de basis van het ongeluk lag. De FBI sloot een aanslag alleszins uit.

President Barack Obama bedankte de hulpdiensten inmiddels al voor hun snelle optreden. Het vliegverkeer op de internationale luchthaven moest urenlang worden onderbroken. Aankomende vliegtuigen werden omgeleid naar andere luchthavens langs de westkust. Na de nationale feestdag en omwille van de schoolvakantie geldt het weekend als een van de drukste reisdagen.

'Surrealistisch'

Een manager, die aan boord van het toestel zat, berichtte via de microblogsite Twitter over de crash. "Ik heb net een noodlanding in SFO (San Francisco) gemaakt. Staart afgebroken. Meesten lijken in orde. Ik ben OK. Surrealistisch".

De man had blijkbaar stalen zenuwen, want hij postte nadien nog updates. "Brandweer en hulpverleners overal. Ze evacueren de gewonden. Niet meer zo gevoeld sinds 9/11. Probeer mensen te helpen rustig te blijven. Diep inademen", schreef hij.

Geen mechanische problemen

Asiana is na Korean Air de grootste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Korea. Ze werd in 1988 opgericht en maakt deel uit van Kumho Asiana, een conglomeraat met basis in Seoel. De maatschappij telt 79 toestellen, waarvan twaalf Boeing 777-200's. Ze vervoerde vorig jaar 15,9 miljoen passagiers. Het gaat om haar eerste ongeval met een commerciële vlucht in twintig jaar.

"Voor zover we weten, waren er voor de crash geen mechanische problemen of problemen met de motor", meldt CEO van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines, die toevoegde dat de piloten ervaren waren en elk 10.000 vlieguren op hun teller hadden staan. Het personeel had de landing op een normale manier aangekondigd en er werd geen noodprocedure opgestart, aldus Yoon Young-Doo. (Belga/AVE)

De crash van een Boeing 777 op de luchthaven van San Francisco in de Verenigde Staten heeft aan twee personen het leven gekost. Er vielen 182 gewonden. Oorspronkelijk was sprake van 181 gewonden en een vermiste persoon. Volgens Dale Carnes van de lokale brandweer konden 123 passagiers ongedeerd naar de luchthavengebouwen worden geëvacueerd. De twee overleden slachtoffers hadden een Chinees paspoort.De verongelukte Boeing is een toestel van Asiana Airlines, de tweede grootste maatschappij van Zuid-Korea, die vanuit Shanghai via Seoel onderweg was naar de Verenigde Staten. De beelden na de crash zijn indrukwekkend. Het vliegtuig lag met een opengescheurde en verbrande bovenzijde op de landingsbaan, waarop de brokstukken verspreid liggen. De staart van het toestel raakte afgebroken. Aan de linkerzijde van het vliegtuig zijn twee opblaasbare nooduitgangen te zien, waarlangs passagiers zich uit het brandende wrak konden redden. Geen aanslagDe Amerikaanse autoriteiten startten onmiddellijk een onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Voorzitter Debbi Hersman wilde zich er niet over uitspreken of een fout van de piloot aan de basis van het ongeluk lag. De FBI sloot een aanslag alleszins uit. President Barack Obama bedankte de hulpdiensten inmiddels al voor hun snelle optreden. Het vliegverkeer op de internationale luchthaven moest urenlang worden onderbroken. Aankomende vliegtuigen werden omgeleid naar andere luchthavens langs de westkust. Na de nationale feestdag en omwille van de schoolvakantie geldt het weekend als een van de drukste reisdagen. 'Surrealistisch'Een manager, die aan boord van het toestel zat, berichtte via de microblogsite Twitter over de crash. "Ik heb net een noodlanding in SFO (San Francisco) gemaakt. Staart afgebroken. Meesten lijken in orde. Ik ben OK. Surrealistisch". De man had blijkbaar stalen zenuwen, want hij postte nadien nog updates. "Brandweer en hulpverleners overal. Ze evacueren de gewonden. Niet meer zo gevoeld sinds 9/11. Probeer mensen te helpen rustig te blijven. Diep inademen", schreef hij. Geen mechanische problemen Asiana is na Korean Air de grootste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Korea. Ze werd in 1988 opgericht en maakt deel uit van Kumho Asiana, een conglomeraat met basis in Seoel. De maatschappij telt 79 toestellen, waarvan twaalf Boeing 777-200's. Ze vervoerde vorig jaar 15,9 miljoen passagiers. Het gaat om haar eerste ongeval met een commerciële vlucht in twintig jaar."Voor zover we weten, waren er voor de crash geen mechanische problemen of problemen met de motor", meldt CEO van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines, die toevoegde dat de piloten ervaren waren en elk 10.000 vlieguren op hun teller hadden staan. Het personeel had de landing op een normale manier aangekondigd en er werd geen noodprocedure opgestart, aldus Yoon Young-Doo. (Belga/AVE)