2.100 bootvluchtelingen gered bij Lampedusa

© AFP

Bij een grote reddingsoperatie bij het Italiaanse eiland Lampedusa zijn meer dan 2.100 migranten gered. De verslechterende situatie in Libië zou volgens de premier van Malta tot een nog grotere toevloed van vluchtelingen zorgen.

Zondag zijn tijdens een grote reddingsoperatie nabij het Italiaanse eiland Lampedusa meer dan 2.100 migranten op twaalf boten gered. Dat heeft het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa gemeld. Eerst was nog sprake van 1.000 vluchtelingen.

Aan de operatie op zowat 160 kilometer van de kust van Lampedusa namen Italiaanse en Maltese reddingsschepen deel. De bootvluchtelingen waren ondanks de slechte weersomstandigheden in Libië vertrokken. De 2.164 vluchtelingen werden naar Italië gebracht.

Situatie Libië

Een dag eerder had de Italiaanse kustwacht al 600 vluchtelingen op zes schepen gered en een IJslands schip dat deelnam aan een EU-missie, nam 184 mensen aan boord. Zondag had de Maltese premier Joseph Muscat er nog voor gewaarschuwd dat de snel verslechterende veiligheidsomstandigheden in Libië zouden kunnen leiden tot een nog grotere toevloed van vluchtelingen die met de boot Europa willen bereiken.

Vorige week kwamen ruim 330 mensen om het leven tijdens de oversteek. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content