17-jarige seksslavin van IS: ‘Soms hoop ik dat ze me zo hard slaan, dat ik sterf’

Een meisje van de Jezidische religieuze minderheid in het Sinjargebergte. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een 17-jarig meisje heeft getuigd over haar gruwelijke leven als seksslavin van de Islamitische Staat (IS). ‘In dit huis zijn we met ongeveer 40 vrouwen en meisjes. We zijn allemaal Jezidi en worden allemaal gefolterd. Al mocht ik overleven, nooit krijg ik deze horror uit mijn hoofd’.

De 17-jarige Mayat, een verzonnen naam, is een Jezidi-meisje dat op 3 augustus gevangen genomen werd door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Die dag lanceerden de strijders hun offensief in het Noord-Iraakse Sinjar. Een journalist van de Italiaanse krant La Repubblica kreeg het meisje aan de lijn en bracht haar verhaal.

Het meisje kan niet antwoorden op de vraag waar ze zich bevindt. ‘Ik weet niet hoe het dorp heet, we arriveerden ’s nachts. Sindsdien worden we opgesloten in een huis waar de ramen versperd zijn. We kunnen niet ontsnappen, het huis wordt bewaakt door gewapende mannen’, zo zegt Mayat.

‘Ze wanen zich supermensen, maar zijn gewoon harteloos’

Hoewel Mayat getuigt dat gsm’s meteen in beslag genomen werden, bleek het uiteindelijk geen zware opgave om een telefoontje te kunnen plegen. ‘Ze zijn van strategie veranderd. Om ons nog meer te kwetsen, willen ze dat we onze ouders details vertellen over wat we hier doormaken’, legt het meisje uit. ‘Ze [IS] lachen ons uit, omdat ze denken onoverwinnelijk te zijn. Ze wanen zich supermensen, maar ze zijn gewoon harteloos.’ Zo kwam het nummer van de Italiaanse journalist uiteindelijk via de ouders bij Mayat terecht.

‘We zijn hier met een veertigtal en we worden allemaal gefolterd’, aldus het meisje. De Jezidi-vrouwen en meisjes worden in ‘drie horrorkamers’ op de bovenste verdieping, vaak door meerdere mannen, tot drie keer per dag verkracht. Sommige zijn nog geen dertien jaar oud, meent Mayat.

‘Niemand maakt een einde aan onze lijdensweg’

‘Ze behandelen ons als slaven. Het zijn altijd andere mannen, sommigen komen zelfs uit Syrië. Ze bedreigen ons en slaan ons als we ons verzetten. Soms hoop ik dat ze me zo hard slaan, dat ik sterf. Maar het zijn lafaards. Niemand durft een einde te maken aan onze lijdensweg’, vertelt Mayat.

Mayat getuigt hoe de vrouwen ooit aan de ontvoerders vroegen hen te doden, hen neer te schieten. ‘Maar we zijn te kostbaar voor hen. Sommigen hebben zich proberen op te hangen, zonder succes.’

‘Op een dag bedreigden drie mannen ons met een mes. Een uur later namen ze vijftien vrouwen mee. We weten niet wat er met hen gebeurd is.’

‘Ze vergelijken ons met geiten op de beestenmarkt’

Honderden tot duizenden vrouwen en kinderen zouden volgens een rapport van Amnesty International gevangen zijn genomen door de IS toen de terreurbeweging begin augustus de controle kreeg over de regio rond Sinjar. Over hun lot is weinig bekend. Zo blijkt ook als La Repubblica het meisje vraagt of ze op de hoogte is van de vele ontvoeringen, bekeringen tot de islam, de verkoop van seksslavinnen op markten in Mosoel en het uithuwelijken van sommige slachtoffers aan jihadi’s in Syrië.

Mayat: ‘Ik wist niet dat zo veel vrouwen hetzelfde lot moeten ondergaan. Syrië is wel iets waarmee de ontvoerders ons bedreigen. Wie niet meewerkt, wordt naar Raqqah gestuurd, zeggen ze. Telkens wordt herhaald dat we ongelovigen zijn, omdat we geen moslims zijn. We zijn hun eigendom, hun oorlogsbuit. Ze vergelijken ons ook wel met geiten die op de beestenmarkt gekocht worden.’

‘Mijn leven is voor altijd getekend door deze horror’

De enkelingen die erin slagen contact te houden met hun familie, vertellen verhalen over dwang om zich te bekeren tot de islam, brute mishandelingen en verkrachtingen. Dat staat te lezen op de website van de Nederlandse openbare omroep NOS.

‘Ik hou vast aan de herinnering van mijn leven voor deze nachtmerrie’, zegt Mayat nog tegen de Italiaanse krant. ‘De liefde van mijn ouders met wie ik vaak kan praten, houdt me sterk. Maar soms lijkt het alsof het nooit zal stoppen. En wat als het stopt? Mijn leven zou voor altijd getekend zijn door wat ik nu moet doorstaan. Al mocht ik overleven, ik zou deze horror nooit uit mijn hoofd kunnen krijgen.’

‘Ze hebben mijn lichaam al gedood’, besluit het jonge meisje. ‘Nu zijn ze bezig met het doden van mijn ziel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content