Vrijdag al hadden de Democratische bastions New York en Californië aangegeven dat ze naar de rechter zouden stappen. Ze worden nu bijgetreden door Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Oregon en Virginia. Op Maryland allemaal staten die door een Democratische gouverneur worden geleid.

Noodtoestand

Met het uitroepen van de noodtoestand wil Trump buiten het Congres om middelen vrijmaken voor de bouw van zijn grensmuur met Mexico.

De klacht van de zestien staten, bij een federale rechtbank in Californië, stelt dat het uitroepen van de noodtoestand strijdig is met twee grondwetsbepalingen.

De ene legt de wetgevende procedures vast, de andere geeft het Congres het laatste woord over de overheidsfinanciering.

De klacht stipuleert ook dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de milieuwetten heeft geschonden door de milieu-impact van de muur in Californië en New Mexico niet te onderzoeken.

De zestien staten vragen om de noodtoestand op te schorten in kort geding, zolang de zaak ten gronde loopt, aldus de Washington Post.

In het Congres kondigde de machtige judiciële commissie van het Huis van Afgevaardigden, die onder controle staat van de Democraten, vrijdag aan om 'onmiddellijk' een parlementair onderzoek te openen.

Vrijdag al hadden de Democratische bastions New York en Californië aangegeven dat ze naar de rechter zouden stappen. Ze worden nu bijgetreden door Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Oregon en Virginia. Op Maryland allemaal staten die door een Democratische gouverneur worden geleid.Met het uitroepen van de noodtoestand wil Trump buiten het Congres om middelen vrijmaken voor de bouw van zijn grensmuur met Mexico.De klacht van de zestien staten, bij een federale rechtbank in Californië, stelt dat het uitroepen van de noodtoestand strijdig is met twee grondwetsbepalingen. De ene legt de wetgevende procedures vast, de andere geeft het Congres het laatste woord over de overheidsfinanciering. De klacht stipuleert ook dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de milieuwetten heeft geschonden door de milieu-impact van de muur in Californië en New Mexico niet te onderzoeken. De zestien staten vragen om de noodtoestand op te schorten in kort geding, zolang de zaak ten gronde loopt, aldus de Washington Post. In het Congres kondigde de machtige judiciële commissie van het Huis van Afgevaardigden, die onder controle staat van de Democraten, vrijdag aan om 'onmiddellijk' een parlementair onderzoek te openen.