Het gaat om vernielingen van woningen, bedrijven en infrastructuur in het noordoosten van Japan, dat in maart werd getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Daarbij vielen meer dan 23.000 doden en vermisten. Daarmee valt de directe schade -die 3,5 pct van het Japanse bbp vertegenwoordigt- veel groter uit dan de 9.600 miljard yen schade die de aardbeving in Kobe in 1995 veroorzaakte.

Naast de directe schade zorgde de ramp voor enorme economische hinder, niet alleen in de getroffen regio maar in het hele land. De tsunami veroorzaakte een nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima, waardoor meer dan 85.000 bewoners dienden geëvacueerd te worden. De productie van elektriciteit werd zwaar verstoord, en de Japanse industrie kampte met een tekort aan onderdelen, doordat heel wat toeleveranciers schade opliepen door de ramp. (Belga)

Het gaat om vernielingen van woningen, bedrijven en infrastructuur in het noordoosten van Japan, dat in maart werd getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Daarbij vielen meer dan 23.000 doden en vermisten. Daarmee valt de directe schade -die 3,5 pct van het Japanse bbp vertegenwoordigt- veel groter uit dan de 9.600 miljard yen schade die de aardbeving in Kobe in 1995 veroorzaakte. Naast de directe schade zorgde de ramp voor enorme economische hinder, niet alleen in de getroffen regio maar in het hele land. De tsunami veroorzaakte een nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima, waardoor meer dan 85.000 bewoners dienden geëvacueerd te worden. De productie van elektriciteit werd zwaar verstoord, en de Japanse industrie kampte met een tekort aan onderdelen, doordat heel wat toeleveranciers schade opliepen door de ramp. (Belga)