19 kinderen en 2 volwassenen gedood bij schietpartij in Texas

Familieleden wachten op nieuws. © Reuters

Bij een schietpartij in een lagere school in de Amerikaanse staat Texas zijn negentien kinderen en twee volwassenen om het leven gekomen. Bij de volwassenen is minstens één leraar. Ook de schutter kwam om het leven.

Dat maakte de politie bekend. Er zijn ook nog meerdere gewonde kinderen in ziekenhuizen in de buurt opgenomen. Eerder had de gouverneur van Texas, Greg Abbott, het overlijden van 14 kinderen en een leraar bevestigd.

Het drama in de school vond plaats rond het middaguur (omstreeks 18.30 uur Belgische tijd) in de Robb Elementary School in Uvalde, op ongeveer 130 kilometer ten westen van San Antonio.  De vermoedelijke schutter is volgens Amerikaanse media 18 jaar, een scholier in een middelbare school in de buurt.

Hij had, voor deze schietpartij, zijn grootmoeder neergeschoten. De vrouw werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgevlogen. De 18-jarige reed naar de school, raakte betrokken in een zware botsing, stapte uit met een of twee wapens. Hij liep naar de school waar hij na een confrontatie met de beveiliging binnendrong, en het vuur opende. Hij droeg beschermende kledij.

Hij is, volgens de gouverneur, om het leven gekomen tijdens een confrontatie met de politie. Twee politieagenten werden verwond door de schutter. Ze verkeren niet in levensgevaar, al is een van hen aan het hoofd verwond. Abbott, die fel tegen beperkende wapenwetgeving gekant is, noemde de schietpartij ‘gruwelijk, onbegrijpelijk’.

Kinderen werden per schoolbus geëvacueerd. © Reuters

 

Een 66-jarige vrouw bevindt zich in kritieke toestand, meldde het University Health-ziekenhuis in San Antonio.

Familieleden in onzekerheid. © Reuters

Over een motief bij de schutter is nog niets bekend. Het is evenmin bekend of hij de school heeft uitgekozen, dan wel zijn schietpartij begon aan de plaats van zijn auto-ongeval. Volgens CNN zijn de meeste kinderen in de school tussen 7 en 10 jaar oud.

De schutter kocht, volgens een staatsparlementslid, legaal twee aanvalswapens. Hij deed dat volgens het parlementslid op de dag dat hij 18 werd. Hij afficheerde die wapens op Facebook (de post is intussen weggehaald). Ter vergelijking: in Texas kun je op je achttiende aanvalswapens kopen, maar pas op je eenentwintigste alcohol consumeren.

Deze schietpartij is de dodelijkste in een school in de VS sinds 2012 toen een 20-jarige schutter 20 kinderen en 6 leerkrachten doodschoot in Sandy Hook, een lagere school in de staat Connecticut. In 2018 kwamen in Parkland, Florida, 17 mensen om toen een 19-jarige schutter het vuur opende in een middelbare school.

‘Genoeg is genoeg’

‘Genoeg is genoeg’, zei de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in een reactie op het nieuws. ‘Als natie moeten we de moed hebben actie te ondernemen.’ Ze dringt aan op maatregelen die moeten verzekeren dat dergelijke misdaden niet meer gebeuren. ‘Elke keer een tragedie zoals deze gebeurt, breken onze harten, en toch gebeurt het steeds weer’, zei de vicepresident.
De schietpartij in Uvalde is de dodelijkste schietpartij in een basisschool sinds 2012. Bij het bloedbad in de Sandy Hook Elementary School in Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut, kwamen toen 26 mensen om het leven, onder wie twintig kinderen.

Korte tijd later sprak ook president Joe Biden over de schietpartij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content