In Donetsk, in het oosten van Oekraïne, zijn dertien mensen om het leven gekomen toen een mortiergranaat insloeg op een bushalte. Ook een tiental mensen raakte gewond.

De laatste dagen zijn de gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en de rebellen in Donetsk geïntensiveerd. Eerder deze week viel bij een bombardement op een bus ook al één dode. Zowel de regering in Kiev als de pro-Russische rebellen wijzen elkaar aan als de schuldige. En ook vorige week landde een mortiergranaat op een bus ten zuiden van Donetsk, waarbij meerdere doden vielen.

In het oosten van Oekraïne zouden al meer dan 9.000 Russische soldaten ingezet zijn, aldus de Oekraïense president Petro Porosjenko tijdens een conferentie in het Zwitserse Davos, waar het Wereld Economisch Forum plaatsvindt. Daarom wil de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek het totale aantal Oekraïense soldaten verhogen van 68.000 tot 250.000.

De oplossing voor het geweld is volgens Porosjenko nochtans eenvoudig. 'Stoppen met het leveren van wapens en munitie, de troepen terugtrekken en de grens sluiten', beklemtoonde hij.

'Vooruitgang, maar geen doorbraak'

Intussen heeft Porosjenko Zwitserland verlaten omwille van de 'verslechtering van de situatie' in zijn thuisland. Nochtans waren er de afgelopen dagen ook enkele lichtpunten. In Berlijn bereikten Rusland en Oekraïne een klein akkoord over het terugtrekken van zware wapens achter de frontlinie in Oost-Oekraïne. 'Vooruitgang, maar nog lang geen doorbraak', aldus de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier.

Sinds april 2014, toen pro-Russische rebellen delen van Donetsk en Loegansk in handen kregen, zijn er al 4.800 mensen om het leven gekomen. Door het conflict zijn intussen al 1.2 miljoen mensen op de vlucht.

In Donetsk, in het oosten van Oekraïne, zijn dertien mensen om het leven gekomen toen een mortiergranaat insloeg op een bushalte. Ook een tiental mensen raakte gewond.De laatste dagen zijn de gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en de rebellen in Donetsk geïntensiveerd. Eerder deze week viel bij een bombardement op een bus ook al één dode. Zowel de regering in Kiev als de pro-Russische rebellen wijzen elkaar aan als de schuldige. En ook vorige week landde een mortiergranaat op een bus ten zuiden van Donetsk, waarbij meerdere doden vielen. In het oosten van Oekraïne zouden al meer dan 9.000 Russische soldaten ingezet zijn, aldus de Oekraïense president Petro Porosjenko tijdens een conferentie in het Zwitserse Davos, waar het Wereld Economisch Forum plaatsvindt. Daarom wil de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek het totale aantal Oekraïense soldaten verhogen van 68.000 tot 250.000. De oplossing voor het geweld is volgens Porosjenko nochtans eenvoudig. 'Stoppen met het leveren van wapens en munitie, de troepen terugtrekken en de grens sluiten', beklemtoonde hij. Intussen heeft Porosjenko Zwitserland verlaten omwille van de 'verslechtering van de situatie' in zijn thuisland. Nochtans waren er de afgelopen dagen ook enkele lichtpunten. In Berlijn bereikten Rusland en Oekraïne een klein akkoord over het terugtrekken van zware wapens achter de frontlinie in Oost-Oekraïne. 'Vooruitgang, maar nog lang geen doorbraak', aldus de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier. Sinds april 2014, toen pro-Russische rebellen delen van Donetsk en Loegansk in handen kregen, zijn er al 4.800 mensen om het leven gekomen. Door het conflict zijn intussen al 1.2 miljoen mensen op de vlucht.