115 kinderen van Belgische jihadi's in Syrië of Irak

05/12/17 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:15

Bron: Belga

Ongeveer 115 kinderen van Belgische jihadi's jonger dan 12 jaar zouden zich momenteel in Syrië en Irak bevinden.

115 kinderen van Belgische jihadi's in Syrië of Irak

'Donald Trump heeft gelijk als hij zegt dat de VS met hun beleid in het Midden-Oosten jarenlang fout zaten.' © .

De meerderheid van de kinderen is jonger dan zes jaar. Ook al was het merendeel 'blootgesteld aan geweld en mogelijk indoctrinatie', de Belgische autoriteiten hebben geen kennis van 'minderjarigen die betrokken waren bij geweld', zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De situatie lijkt problematischer voor kinderen die IS getraind heeft, ouder dan zes jaar, de zogenaamde 'welpen van het kalifaat', of voor jongeren die ter plaatse meerderjarig werden.

Sommige kinderen werden meegenomen door hun ouders naar het oorlogsgebied, anderen zijn ter plaatse geboren, soms als kind van een Belgische jihadi die is omgekomen. La Libre vernam bijvoorbeeld dat een van de Belgen die omkwam bij Amerikaanse bombardementen, twee kinderen achterliet, onder wie één van een Syrische vrouw. Omdat de jihadi in België geboren was, hebben zijn kinderen automatisch de Belgische nationaliteit.

Volgens Jambon 'volgen het jeugdparket en de agentschappen jongerenwelzijn van de gemeenschappen alle minderjarigen op die terugkeren uit Syrië en Irak'. 'Indien nodig kunnen de Local Task Forces (LTF) en de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC) hen ook opvolgen.'

Lees meer over:

Onze partners