In totaal vonden 29 aanslagen plaats in 19 steden, waaronder ook de hoofdstad Bagdad en verschillende plaatsen in het noorden van het land. Bij die aanslagen kwamen 113 mensen om het leven. Nog eens 250 mensen raakten gewond. Al-Qaida heeft ondertussen de aanslagen opgeëist.

Zware aanslagen

De meest bloedige aanslag deed zich voor in Taji, 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Ontploffingen veroorzaakten daar minstens 42 doden en 40 gewonden, zo melden de medische diensten. Er kwamen heel wat soldaten en agenten om.

Een aanslag op militaire basis al-Doloiya, eveneens ten noorden van Bagdad, kostte volgens een luitenant van het leger en het ministerie van Binnenlandse Zaken het leven aan 15 mensen.

Ook de hoofdstad Bagdad werd niet gespaard. In de sjiitische wijk Sadr City stierven 12 mensen bij de ontploffing van een bomauto. Bij een gelijkaardige aanslag kwamen ook in de wijk Husseiniyah twee mensen om het leven.

'Situatie wordt nog slechter'

"Ze hadden beloofd dat het geweld zou stoppen eens de Amerikaanse troepen Irak verlaten hadden", zegt een Iraakse student aan CNN. "Maar integendeel, het wordt nog erger. Dit is niet het land waar ik mijn toekomst wil plannen."

Er zijn al langer spanningen tussen de sjiitische eerste minister Nuri al-Maliki en de soenitische minderheid in Irak. Sommigen vrezen nu dat dit geweld de voorbode is van nieuw sektarisch geweld, dat het land bijna verscheurde toen de oorlog op haar hoogtepunt was in 2005-2006.

Terugkeer al-Qaida

Onlangs kondigde de terreurorganisatie al-Qaida nog aan dat ze zou terugkeren naar haar vestigingen in Irak. De organisatie verloor aan terrein tijdens de bezetting door Amerikaanse troepen. "De meerderheid van de soennieten in Irak steun al-Qaida, en wacht op haar terugkeer", verklaarde Abu Bakr al-Baghdadi, het hoofd van de Islamitische Staat van Irak.

Dodelijke maand juni

In juni vielen al 237 dodelijke slachtoffers, aldus cijfers van de BBC. Die maand was daardoor een van de bloedigste sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in december. (Belga/GM)

In totaal vonden 29 aanslagen plaats in 19 steden, waaronder ook de hoofdstad Bagdad en verschillende plaatsen in het noorden van het land. Bij die aanslagen kwamen 113 mensen om het leven. Nog eens 250 mensen raakten gewond. Al-Qaida heeft ondertussen de aanslagen opgeëist. Zware aanslagenDe meest bloedige aanslag deed zich voor in Taji, 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Ontploffingen veroorzaakten daar minstens 42 doden en 40 gewonden, zo melden de medische diensten. Er kwamen heel wat soldaten en agenten om. Een aanslag op militaire basis al-Doloiya, eveneens ten noorden van Bagdad, kostte volgens een luitenant van het leger en het ministerie van Binnenlandse Zaken het leven aan 15 mensen. Ook de hoofdstad Bagdad werd niet gespaard. In de sjiitische wijk Sadr City stierven 12 mensen bij de ontploffing van een bomauto. Bij een gelijkaardige aanslag kwamen ook in de wijk Husseiniyah twee mensen om het leven. 'Situatie wordt nog slechter' "Ze hadden beloofd dat het geweld zou stoppen eens de Amerikaanse troepen Irak verlaten hadden", zegt een Iraakse student aan CNN. "Maar integendeel, het wordt nog erger. Dit is niet het land waar ik mijn toekomst wil plannen." Er zijn al langer spanningen tussen de sjiitische eerste minister Nuri al-Maliki en de soenitische minderheid in Irak. Sommigen vrezen nu dat dit geweld de voorbode is van nieuw sektarisch geweld, dat het land bijna verscheurde toen de oorlog op haar hoogtepunt was in 2005-2006. Terugkeer al-Qaida Onlangs kondigde de terreurorganisatie al-Qaida nog aan dat ze zou terugkeren naar haar vestigingen in Irak. De organisatie verloor aan terrein tijdens de bezetting door Amerikaanse troepen. "De meerderheid van de soennieten in Irak steun al-Qaida, en wacht op haar terugkeer", verklaarde Abu Bakr al-Baghdadi, het hoofd van de Islamitische Staat van Irak. Dodelijke maand juni In juni vielen al 237 dodelijke slachtoffers, aldus cijfers van de BBC. Die maand was daardoor een van de bloedigste sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in december. (Belga/GM)