107 Nobelprijswinnaars: Greenpeace moet ‘schadelijke campagne’ tegen genetisch gewijzigd voedsel opgeven

Nobelprijswinnaar Richard Roberts © REUTERS
Rudi Rotthier

107 Nobelprijswinnaars roepen milieuorganisatie Greenpeace op om haar standpunt over genetisch gemanipuleerde gewassen te veranderen. ‘Gouden rijst’ kan volgens de Nobellaureaten miljoenen levens redden.

Dat schrijft The Washington Post, die delen weergeeft van de brief die de Nobelprijswinnaars naar Greenpeace stuurden. Enkele van de Nobellaureaten zullen vandaag donderdag hun standpunt op een persconferentie toelichten.

Greenpeace heeft nog niet op de oproep gereageerd.

“We manen Greenpeace en haar aanhangers aan een nieuw onderzoek te wijden aan de ervaringen van landbouwers en consumenten over de hele wereld met gewassen en vormen van voedsel die met biotechnologie verbeterd werden, de bevindingen van wetenschappelijke instituten en regulatoren te erkennen, en hun campagne tegen genetisch gewijzigde gewassen in het algemeen en gouden rijst in het bijzonder op te geven”.

De brief is volgens de Washington Post een initiatief van Richard Roberts, hoofwetenschapper van de New England Biolabs, die in 1993 samen met Phillip Sharp de Nobelprijs voor Geneeskunde won voor gen onderzoek.

Volgens Roberts zijn er in totaal 296 Nobelprijswinnaars in leven, en daarvan hebben er “tot dusver” 107 de brief ondertekend. Hij heeft geen banden met de bio-industrie, zegt hij zelf. Hij schoot in actie toen hij van collega’s hoorde dat hun onderzoek niet kon doorgaan omdat vooral Greenpeace maar ook andere groepen bezwaar hadden gemaakt.

Kindersterfte

“We zijn wetenschappers”, verklaart Roberts aan de Post, “We begrijpen de logica van wetenschap. Het is makkelijk vast te stellen dat wat Greenpeace doet schade toebrengt en anti-wetenschappelijk is”. “Greenpeace in de eerste plaats, en vervolgens enkele bondgenoten, jagen mensen schrik aan. Ze zamelden geld in met dit onderwerp”.

Roberts, die aangeeft dat hij op vele punten aan de kant staat van Greenpeace, hoopt dat de organisatie na de brief “zal toegeven dat ze fout zat en zich zal concentreren op dingen die ze goed doet”.

Het kernpunt voor de Nobelprijswinnaars is “gouden rijst”, een genetisch gemanipuleerde variëteit, die vitamine A-deficiëntie (VAD) tegengaat.

In de brief staat het als volgt:

“De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 250 miljoen mensen lijden aan VAD, daarbij 40 procent van de kinderen onder vijf in ontwikkelingslanden. Volgens Unicef-statistieken zijn er jaarlijks één tot twee miljoen gevallen van te voorkomen sterfte ten gevolge van VAD, omdat de deficiëntie het immuunsysteem aantast, en daardoor een risico vormt voor baby’s en kinderen. VAD is de belangrijkste oorzaak van kinderblindheid, die jaarlijks 250.000 tot 500.000 kinderen treft. De helft van hen sterft binnen het jaar na het verlies van hun zicht”.

“De wetenschappelijke consensus is dat genetische modificatie in een labo niet gevaarlijker is dan veranderingen met traditionele methoden (zoals kruising, red.), en dat gemodificeerde planten potentieel qua gezondheid en milieu voordelen bieden, zoals de mogelijkheid om het gebruik van pesticiden terug te drijven”.

Randy Schekman in 2013 bij de Nobelprijsuitreiking
Randy Schekman in 2013 bij de Nobelprijsuitreiking© REUTERS

“Er is nog nooit een enkel bevestigd geval geweest van een negatief gevolg voor de gezondheid van mensen of dieren dat voortvloeit uit de consumptie van genetisch gewijzigd voedsel”.

‘Greenpeace luistert wel als we over klimaat praten’

Een van de ondertekenaars, Nobelprijswinnaar en celbioloog Randy Schekman, formuleert het in de krant zo: “Ik vind het verrassend dat groepen die wetenschap heel hard ondersteunen als het over klimaatsverandering gaat, en zelfs, meestendeels, als het gaat om een waardering van vaccins ter voorkoming van menselijke ziekte, tegelijk zo geringschattend doen over de meningen van wetenschappers voor iets dat zo belangrijk is als de toekomst van de landbouw in de wereld”.

In de VS zijn vele gewassen genetisch gemanipuleerd, en een meerderheid van mais, soja en katoen is er nu genetisch gewijzigd. Andere delen van de wereld zijn veel terughoudender of hebben een verbod op deze gewassen ingevoerd.

Greenpeace is niet de enige organisatie die zich tegen deze gewassen verzet, maar wel in de VS de meest prominente. Op haar website spreekt Greenpeace van “genetische vervuiling” als het over gemodificeerde gewassen gaat.

De organisatie is ten gronde tegen het gebruik van deze gewassen, maar ook tegen het zakelijk aspect, waarbij een gigant als Monsanto de markt controleert en daardoor landbouwers zo goed als kan verplichten met haar producten te werken, onder haar voorwaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content