103 Turkse generaals voor rechter wegens couppoging

Familie en sympathisanten van de Turkse generaals protesteren tegen hun terechtstelling. Ankara, 2 september 2013. © REUTERS

In Turkije moeten 103 militairen zich verantwoorden voor hun rol in een staatsgreep in 1997.

In de Turkse hoofdstad Ankara staan 103 vooraanstaande militairen terecht voor het omverwerpen van het islamistische kabinet-Erbakan in 1997. Omdat die militaire staatsgreep verliep zonder bloedvergieten, spraken politieke analisten toen van een ‘postmoderne coup’.

In Ankara moet generaal Ismail Hakki Karadayi voor de rechter verschijnen. Samen met meer dan 100 andere militairen wordt hij ervan beschuldigd in 1997 een staatsgreep te hebben beraamd tegen de pro-islamistische regering van toenmalig premier Necmettin Erbakan. Die geweldloze coup leidde tot de ontbinding van diens gematigd islamitische Welvaartspartij.

AK-partij

Verleden jaar werden in de zaak meerdere dienstdoende en gepensioneerde generaals aangeklaagd. De aanklacht tegen generaal Karadayi werd pas recent ingediend. Hij riskeert nu een levenslange gevangenisstraf.

De huidige Turkse premier Recep Tayyip Erdogan was burgemeester van de stad Istanboel voor de Welvaartspartij ten tijde van de coup. Zijn gematigd islamitische AK-partij, die sinds 2003 aan de macht is in Turkije, is de politieke erfgenaam van de Welvaartspartij.

Ergenekon-complot

In 2010 werd al een andere generaal tot levenslang veroordeeld door het Turkse gerecht. Generaal Ilker Basbug werd toen samen met een tiental andere topmilitairen veroordeeld vanwege zijn rol in het zogeheten Ergenekon-complot, waarbij de Turkse legerleiding een militaire coup wilde plegen tegen de AK-partij van huidig premier Erdogan.

Het Turkse leger beschouwt zichzelf als de beschermheer van het kemalisme, de politieke erfenis van de eerste Turkse president Mustafa Kemal Atatürk. Hij hervormde Turkije tot een prowesterse, seculiere republiek.

Verzet tegen Erdogan

Dat de regering van Erdogan Turkije wil islamiseren stuit op verzet bij onder meer het leger, wiens historische macht echter flink is ingeknot door Erdogan. De recente protesten in Turkije waren een mix van ongenoegen over deze tendens en, vooral, over de autoritaire stijl van leidinggeven van Erdogan. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content