100.000 handtekeningen voor Manning als Nobelprijswinnaar

© Reuters

Klokkenluider Bradley Manning verdient de Nobelprijs, dat vindt de Amerikaanse burgerbeweging RootsAction.

Het Nobelprijscomité heeft een petitie met 100.000 handtekeningen ontvangen die Bradley Manning naar voor draagt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

In een trolley werden 100.000 handtekeningen naar het kantoor van het Nobelprijscomité in Oslo gereden. “Bradley Manning heeft als klokkenluider geholpen de oorlog in Irak te beëindigen. Door zijn bekendmakingen versnelde hij de terugtrekking van de buitenlandse troepen en bovendien ontmoedigde hij een volgende Amerikaanse interventie in het Midden-Oosten”, vertelt initiatiefnemer Norman Solomon van RootsAction.

De Amerikaanse vredesactivist Norman Solomon overhandigde de petitie aan Asle Toje, een lid van het Nobelprijscomité. “De petitie zal zijn nominatie niet beïnvloeden in positieve, maar ook niet in negatieve zin”, gaf Toje aan.

Celstraf van 90 jaar

Bradley Manning is de militair die aan de basis lag van de onthulling van vertrouwelijke documenten die op Wikileaks terechtkwamen. Hij werd niet schuldig bevonden aan het helpen van de vijand, maar kan nog steeds veroordeeld worden voor een celstraf tot 90 jaar.

De laatste Nobelprijswinnaar voor de Vrede die op het moment van zijn uitreiking in de cel zat, was de Chinese dissident Liu Xiaobo in 2010. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content