10 vragen over de verdachten van de bomaanslag in Boston

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Er is weinig bekend over de twee broers van Tsjetsjeense origine die verantwoordelijk zouden zijn voor de bomaanslagen tijdens de Boston Marathon.

Het is nog onduidelijk hoe en waarom de broers Tsarnaev, de verdachten van de dubbele bomaanslag op de marathon van Boston, hun aanslagen uitvoerden. Hun levensverhaal biedt mogelijk enkele antwoorden.

1. Wie zijn de verdachten?

De twee broers van Tsjetsjeense origine woonden al 11 jaar in de Verenigde Staten. De jongste broer, Djokhar Tsarnaev (19), was amper 8 jaar oud toen hij met zijn ouders naar Cambridge in de staat Massachusetts kwam. Hij is Amerikaans staatsburger en zou volgens vrienden niet erg bezig geweest zijn met zijn achtergrond. Hij wou er vooral bijhoren, houdt van hiphop en spreekt met een vlekkeloos Amerikaans accent. Na de aanslagen op de marathon van Boston, woonde hij gewoon de les bij op de universiteit van Dartmouth, zo blijkt nu. Hij ging af en toe naar de moskee, maar was volgens zijn omgeving niet fanatiek. Maar zijn profiel op de Russische sociale netwerksite VK toont volgens het persagentschap Reuters radicale uitspraken in zowel het Engels als het Russisch over een onafhankelijk Tsjetsjenië en een wereld geregeerd door de Islam. Tsarnaev omschrijft zichzelf op zijn profiel als iemand met een ‘islamitische kijk op de wereld’ wiens prioriteiten liggen bij geld en carrière.

De oudere broer, Tamerlan ‘Timmy’ Tsarnaev (26) die tijdens de klopjacht om het leven kwam, was 15 jaar oud toen hij in de VS aankwam. Hij is geen Amerikaans staatsburger omdat hij zijn vriendin ooit zou hebben mishandeld. Hij droomde van een bokscarrière en legde zich de laatste jaren steeds meer toe op zijn geloof. Daarmee zou hij dus ook zijn jongere broer beïnvloed hebben. Sinds een drietal jaar bad hij vijf keer per dag. De FBI stelde twee jaar geleden op vraag van vermoedelijk Rusland een onderzoek naar hem in wegens mogelijke banden met terroristische groeperingen. Timmy was getrouwd met Katherine Russell, die zich bekeerde tot de islam, en heeft een dochtertje.
De twee broers hebben nog twee zussen.

2. Waarvan worden de broers verdacht?

De twee broers worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dubbele aanslag tijdens de marathon van Boston waarbij drie doden en zo’n 200 gewonden vielen. Ook zouden ze een politieman van de befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben doodgeschoten.

3. Hoe werden de jongens opgepakt?

Djokhar Tsarnaev werd opgepakt door de ordediensten. Een tip van een inwoner van een voorstad van Boston leidde tot de operatie. Hij ontdekte bloed op zijn boot, die was gestald in zijn tuin. Hij opende het zeil dat de boot bedekte en zag een bloedende man. De politie haastte zich ter plekke en kon na een vuurgevecht de man overmeesteren.

Een dag eerder wist Tsarnaev nog ternauwernood te ontsnappen aan de politie. Dat vuurgevecht eiste het leven van zijn broer, de 26-jarige Tamerlan Tsarnaev. Bij het vuurgevecht werden volgens de politie zo’n 200 schoten gelost. De broers gooiden naar verluidt explosieven naar de politie.

4. Hoe reageert de familie van de broers?

De oom van de broers, die naar eigen zeggen sinds 2009 niet meer met de broers gesproken heeft, vindt hun vermoedelijke daden ‘weerzinwekkend’. ‘Jullie zijn een schande voor de hele familie en het hele Tsjetsjeense volk.’ De vader van de verdachten, die in het Russische Dagestan woont, is ervan overtuigd dat zijn zonen erin geluisd zijn. ‘Ik weet niet precies wie, maar iemand heeft hen erin geluisd’, aldus Anzor Tsarnaev. ‘Het gerecht moet uitmaken wie het bij het rechte eind heeft en wie schuldig is.’

5. Hoe kan iemand die opgroeide in de VS een terrorist worden?

Die vraag stelde ook de Amerikaanse president Barack Obama. Mogelijk hebben de broers via het internet contact gehad met radicale moslimgeestelijken of downloadden ze geschriften van dergelijke figuren. De onderzoekers zullen ongetwijfeld hun surfgedrag uitkammen om te weten te komen of ze jihadistische forums bezochten of propaganda van Al-Qaeda of andere terroristische groeperingen hebben gedownload. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de broers de aanslagen op eigen initiatief uitvoerden zonder invloed van buitenaf.

6. Hebben de broers training gekregen in het maken van explosieven?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de daders in enkele seconden tijd twee dodelijke bommen vlak na elkaar succesvol hebben kunnen laten ontploffen zonder enige vorm van opleiding, zeggen experts. Op het internet bestaan handleidingen voor het maken van bommen, maar om er effectief zelf een te maken heeft men toch enige vorm van training nodig. En dan nog is een ‘succesvolle’ afloop niet gegarandeerd. Zo slaagde Faizal Shahzad, de man achter de verijdelde bomaanslag op Times Square op 1 mei 2010, er niet in om de autobom te laten afgaan, ook al kreeg hij een opleiding van de taliban in Pakistan.

De oudste broer, Tamerlan Tsarnaev, bracht vorig jaar zes maanden door in Rusland. De onderzoekers zullen ongetwijfeld onderzoeken wat hij daar precies heeft gedaan. Mogelijk kreeg hij een opleiding van Tsjetsjeense militanten die wel wat ervaring hebben met explosieven.

7. Heeft de Tsjetsjeense achtergrond van de broers een rol gespeeld in de aanslag?

Mogelijk speelt de politiek van het thuisland voor deze nieuwe Amerikanen een grotere rol dan voor de ouders die de chaos van hun moederland ontvluchtten voor een nieuw land en die nu die conflicten achter zich willen laten.

8. Kregen de broers hulp van handlangers?

Afgezien van de vele daden waar de broers verantwoordelijk voor zijn – twee bomaanslagen die 3 mensen en zo’n 200 gewonden veroorzaakten en de moord op een politieagent – is er geen bewijs dat er handlangers betrokken zijn bij deze zaak.

9. Hoe ongewoon is het dat broers samen terroristische aanslagen plegen?

De dodelijkste aanslagen in de geschiedenis van de Verenigde Staten op 11 september 2001 werden uitgevoerd door drie paar broers van de in totaal 19 vliegtuigkapers.

10. Wat gaat er nu gebeuren met de nog levende verdachte?

De jacht op de verdachten is ten einde, maar de jacht op het motief begint pas. De 19-jarige Dzhokar Tsarnaev is overgebracht naar het Beth Israel-hospitaal, waar hij onder zware bewaking wordt verzorgd. Volgens de gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick, is zijn toestand stabiel maar is hij nog niet in staat om te praten.
Als die mogelijkheid zich voordoet, zal de FBI waarschijnlijk een uitzonderingsmaatregel vragen waarbij de tiener zich niet mag beroepen op zijn zwijgrecht of op bijstand van een advocaat, zo melden verschillende Amerikaanse media, en dit omwille van de “openbare veiligheid”. Enkele Republikeinse senatoren hebben ook al gevraagd dat de verdachte het statuut van “strijdende vijand” zou krijgen, zoals de gevangenen in Guantanamo. Deze uitzonderingsmaatregel stuitte al op kritiek van de mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union. Volgens haar mag de uitzonderingsmaatregel niet onbeperkt worden toegepast en is ze “on-Amerikaans”. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content