10 staaltjes van nog steeds bestaande seksistische wetgeving

Vrouwenrechtenactivisten © Reuters

Op Malta is een man niet strafbaar als hij een vrouw ontvoert en daarna met haar trouwt. Zelfs in Europa bestaan, net zoals in de rest van de wereld, nog steeds discriminerende wetten voor vrouwen.

In veel landen in de wereld bestaan nog steeds discriminerende wetten voor vrouwen, inclusief wetten die polygamie, verkrachting binnen het huwelijk, ontvoering en geweld toestaan. Vrouwenrechtengroep Equality Now klaagt in een nieuw rapport tientallen landen aan. In het rapport worden onder meer Kenia, Mali, Iran, Saoedi-Arabië, India, de Democratische Republiek Congo (DRC) de Bahama’s, Malta, Nigeria en Jemen genoemd als landen die nog steeds wetten hebben die in strijd zijn met de internationale conventies en VN-verklaringen.

Antonia Kirkland, juridisch adviseur van Equality Now, zegt dat het gaat om wetten die vrouwen en meisjes gedurende hun leven op verschillende manieren belemmeren of schade berokkenen. ‘We dringen er niet alleen bij deze landen, maar bij alle regeringen in de wereld, op aan om discriminerende wetgeving op basis van sekse af te schaffen.’

1. Malta: Man niet strafbaar als hij vrouw ontvoert en met haar trouw

Op Malta is een man niet strafbaar als hij een vrouw ontvoert en daarna met haar trouwt. Ook in Libanon geldt een gelijkaardige wet. In landen als Ethiopië, Costa Rica, Guatemala, Peru en Uruguay werd dit aspect onlangs uit de wet gehaald.

2. Nigeria: Geweld om vrouw iets bij te leren is toegestaan

In Nigeria is geweld door een echtgenoot met het doel zijn vrouw te corrigeren toegestaan. Dit soort geweld wordt gelijkgesteld aan een pedagogische tik die een ouder of leerkracht mag uitdelen aan een kind ‘om het iets bij te leren.’

3. Verenigde Staten: Kind erkennen

Voor een kind met een Amerikaanse vader en een niet-Amerikaanse moeder (gehuwd voor 23 december 1952), is het moeilijker om het Amerikaanse burgerschap te verwerven. Een handgeschreven brief van de vader waarin hij financiële steun garandeert, is nodig. Dit maakt het voor buitenlandse vrouwen moeilijker dan voor mannen om het burgerschap te verkrijgen voor hun kinderen. Als het kind ouder is dan 18 kan het enkel een Amerikaanse burger worden, als de moeder ook reeds werd genaturaliseerd.

4. Iran: Vrouwelijke getuigenis telt niet

Wanneer een vrouw wil getuigen in een rechtszaak, moet ze altijd vergezeld zijn van twee mannen. Anders wordt haar getuigenis als ongeldig beschouwd. In de huidige wetgeving is een vrouw namelijk de helft waard van een man. Zo moeten bij rechtszaken waar twee getuigen nodig zijn, vier vrouwen verschijnen om aan die eis tegemoet te komen. Daarnaast is het mannen toegestaan om meer dan één vrouw te hebben en kunnen vrouwen geen scheiding aanvragen. En als de rechtbank instemt met een scheiding, dan krijgt de man doorgaans de kinderen toegewezen.

5. Congo: Geen handel drijven

Vrouwen in Congo
Vrouwen in Congo © Reuters

Een vrouw in Congo is verplicht om samen met haar man te leven en hem overal waar hij wil wonen te volgen. Ook handel drijven zonder toestemming van de man, is onwettig. Als de man toch toestemming geeft, kan hij die ook op elk moment terug intrekken.

6. Kenia: Polygamie, ook al wil eerste vrouw niet

Het rapport wijst erop dat Kenia recentelijk een nieuwe huwelijkswet heeft aangenomen die polygamie toestaat, ook als de eerste vrouw daar geen toestemming voor geeft.

7. Saoedi-Arabië: Waar vrouwen niet mogen autorijden

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar de grondwet het aan vrouwen verbiedt met de auto te rijden. Al komen er de laatste jaren barstjes in de wet en ontstaat er (ludiek) protest. Sommige vrouwen protesteren ostentatief tegen het verbod door achter het stuur te kruipen en nadien een filmpje online te plaatsen.

Ook als vrouwen willen reizen, een operatie moeten ondergaan of een opleiding willen volgen hebben ze schriftelijke toestemming nodig van een man.

8. Israël: Vrouwen mogen man niet verlaten

Huwelijken en echtscheidingen vallen in Israël onder de Joodse wet. Vrouwen hebben minder recht om hun echtgenoot te verlaten dan mannen. Een gezegde stelt dat het ‘aangenamer is om een slaaf te zijn dan een vrouw, onder de Joodse wet.’

9. India: Waar getrouwde vrouwen verkracht kunnen worden

In de nasleep van de groepsverkrachtingen die de afgelopen jaren plaatsvonden in India keurde de overheid enkele striktere wetten goed. Zij houden strengere straffen in voor de daders. Al wijzen mensenrechtenactivisten op een grote lacune in de wet. ‘Wanneer het slachtoffer onder de 15 jaar oud is of wanneer de echtgenoot de dader is, is er geen sprake van verkrachting.’

10. Rusland: Geen gevaarlijke, ongezonde of harde jobs voor vrouwen

De Russische wetgever vindt dat ‘harde, gevaarlijke of ongezonde’ arbeid niet is weggelegd voor vrouwen. Deze regel in de wet omvat 456 soorten jobs zoals treinbestuurder en brandweerman. (IPS/Daily Beast/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content