10 landen die recent van nationale vlag veranderden

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Aan een nationale vlag raken, is geen sinecure. Dat weet sinds kort ook de eerste minister van Nieuw-Zeeland die het voorstel deed om een nieuwe vlag aan te nemen.

De Nieuw-Zeelandse vlag ligt onder vuur want toont in de linkerbovenhoek de Union Jack, het symbool van het Verenigd Koninkrijk, dat Nieuw-Zeeland koloniseerde. Bovendien wordt de Nieuw-Zeelandse vlag al eens verwisseld met de Australische wegens de grote gelijkenissen. Daarom stelde de Nieuw-Zeelandse premier, John Key, een referendum voor over de kwestie. Als het van de regeringsleider afhangt, draagt de nationale Nieuw-Zeelandse vlag in de toekomst een zilveren boomvaren, het symbool van de nationale sportfederaties. Critici vinden het voorstel echter getuigen van een gebrek aan respect voor zij die in het verleden onder de vlag vochten en stierven.

Een breuk met het verleden is meestal de belangrijkste reden waarom landen van vlag veranderen. Dat blijkt ook uit enkele recente voorbeelden.

Libië

Libië was ooit het enige land dat de eer had om een vlag te hebben met slechts één kleur: groen. Maar sinds de val van de Libische leider Muammar Khaddafi in 2011, nam het land opnieuw zijn vorige vlag aan, een roodzwartgroene vlag met de islamitische halve maan en ster in.

Myanmar

Het huidige ontwerp van de nationale vlag van Myanmar werd in gebruik genomen op 21 oktober 2010. De kleuren symboliseren solidariteit (geel), vrede en rust (groen) en moed en besluitvaardigheid (rood).

Zuid-Soedan

De vlag van Zuid-Soedan werd aangenomen op 9 juli 2005, na het Akkoord van Naivasha, die de Tweede Soedanese Burgeroorlog beëindigde. Het jongste land ter wereld werd in 2011 onafhankelijk onder deze vlag.

Malawi

Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1964 had Malawi een vlag met een opgaande zon. In 2010 werd de vlag veranderd in een exemplaar met een volle zon. Volgens de toenmalige president Bingu wa Mutharika was Malawi immers niet langer een opkomend en een zich ontwikkelend land, maar een volwaardige en geslaagde natie. ‘We moeten niet permanent in het verleden leven’, aldus de president. Maar de bevolking was het daar niet mee eens. Na de dood van Mutharika veranderde zijn opvolger Joyce Banda samen met het parlement in 2012 de vlag opnieuw naar de originele versie.

Irak

Na het Saddam-tijdperk kreeg Irak een nieuwe vlag. In die vlag werden de oude kleuren wit, rood en zwart behouden maar de drie groene sterren op de witte achtergrond verdwenen. Ook het opschrift ‘Allahu Akbar’ (God is groot), dat ex-president Saddam Hoessein toevoegde na de Iraakse nederlaag in de eerste Golfoorlog (1991), bleef, weliswaar in een ander Arabisch schrifttype.

Lesotho

Het kleine koninkrijk Lesotho vierde in 2006 zijn 40e jubileum met een nieuwe vlag. De vlag kreeg een vredevoller uitzicht met de afbeelding van een traditioneel hoedje, de zogeheten mokorotlo, op een achtergrond van een blauwe, witte en groene streep. Het hoedje kwam ook al voor op de eerste vlag na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, maar werd veranderd na een coup.

Venezuela

Ook in 2006 onthulde de president van Venezuela Hugo Chavez de nieuwe vlag van het land. Aan het 200 jaar oude ontwerp werd een nieuwe ster toegevoegd ter ere van de provincie Guayana. Een wit paard op het wapenschild keek voortaan niet meer naar rechts, maar naar links. De oppositie protesteerde tegen de veranderingen aan de vlag omdat ze daarover niet werd geraadpleegd.

Zuid-Afrika

De vlag van Zuid-Afrika is er eigenlijk per ongeluk gekomen. Een van de eisen van het Afrikaanse Nationaal Congres (ANC) in de vroege jaren 90 was de adoptie van een nieuwe vlag. De oude vlag was weliswaar geliefd bij blanke Zuid-Afrikanen, maar werd verafschuwd door de zwarte meerderheid als symbool van de Apartheid. In 1993 werd een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe vlag. De 7.000 inzendingen werden echter allemaal afgewezen. Ondertussen werd snel een compromisvlag ontworpen die als ‘interimvlag’, een soort van samensmelting van de oude vlag en de vlag van het ANC, moest dienen tot er een overeenkomst was over de nieuwe vlag. Het eenvoudige en elegante ontwerp van de tijdelijke vlag viel uiteindelijk zo in de smaak dat ze de officiële vlag van Zuid-Afrika werd.

Georgië

Georgië kende in zijn geschiedenis heel wat veroveraars: de Romeinen, de Arabieren, de Turken, de Mongolen, de Prezen en de Russen. Tijdens een korte periode van onafhankelijkheid nam het land een wijnrode vlag aan met een zwarte en witte streep. Ook toen de Sovjet-Unie uiteen viel, werd diezelfde vlag uit de kast gehaald. Het merendeel van de Georgiërs wilde echter een Georgische vlag uit de Middeleeuwse gloriedagen, een witte vlag met vijf rode kruisen. Jarenlang werd de wijziging tegengehouden, maar toen Mikhail Saakashvili in 2004 president werd, kreeg het Georgische volk wat het wilde.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben wellicht de meeste vlaggen gehad van alle landen. En dat heeft alles te maken met de sterren, één per staat, op de vlag. Telkens er een nieuwe staat bij de unie kwam en er dus een ster werd toegevoegd, kreeg ook de vlag een nieuw ontwerp. In 1818 werd bij wet vastgelegd dat de Amerikaanse vlag voortaan altijd 13 strepen zou tellen (voor de oorspronkelijke 13 kolonies) en 20 sterren, het aantal staten in die tijd. Daarnaast zou er een nieuwe ster worden toegevoegd telkens er een nieuwe staat bij de unie kwam. De huidige versie met 50 sterren is nu de langst dienende vlag in Amerika. Maar als Puerto Rico akkoord gaat met het ‘statendom’, dan is de vlag weer aan vernieuwing toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content