10 jaar na orkaan Katrina: conservatieve kiezers geven Obama meer de schuld dan Bush… hoewel hij nog lang geen president was

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Tien jaar nadat de orkaan Katrina zwaar toesloeg in de Amerikaanse staat Louisiana krijgt president Barack Obama in een peiling meer de schuld van het slechte optreden van de regering dan toenmalig president George W. Bush. Een opmerkelijk resultaat, aangezien Obama pas meer dan drie jaar na de ramp president werd.

10 jaar na orkaan Katrina: conservatieve kiezers geven Obama meer de schuld dan Bush... hoewel hij nog lang geen president was

Op de vraag ‘wie acht u meer verantwoordelijk voor de slechte reactie op Orkaan Katrina: George W. Bush of Barack Obama?’ antwoordde 29 procent Obama en 28 procent Bush. Bijna de helft van de deelnemers, circa 44 procent, zegt niet te weten wie met de vinger gewezen moet worden. Dat meldt de lokale nieuwssite Nola.com.

Een belangrijke kanttekening: de peiling werd uitgevoerd door het eerder linkse instituut Public Policy Polling (PPP) bij conservatieve kiezers in Louisiana die wellicht op de Republikeinen stemmen. PPP is echter niet de eerste de beste: het werd na de presidentsverkiezingen van 2012 door de Fordham University uitgeroepen tot een van de meest accurate peilingbureaus.

Hoe dan ook, los van de percentages is het vooral opmerkelijk dat Obama meer nog dan Bush de schuld krijgt voor het falen van de overheid, hoewel het de regering-Bush was die de hulpverlening na de ramp overschouwde. De Democraat volgde pas in januari 2009 de Republikein op als president, meer dan drie jaar na Katrina dus. Dat is bijna een volledige presidentiële ambtstermijn.

Kritiek

De Amerikaanse regering kreeg na de doortocht van Katrina veel kritiek omdat ze een knoeiboel maakte van de aanpak van de ramp. President Bush zelf lag zwaar onder vuur omdat hij niet meteen terug was gekeerd van zijn vakantie in Texas en zette ook kwaad bloed met een foto (zie lager) waarop hij ‘gevoelloos’ uit het raam van zijn Air Force One naar het rampgebied staart. In een interview in 2010, vijf jaar later dus, gaf Bush toe dat die foto een ‘grote blunder’ was.

10 jaar na orkaan Katrina: conservatieve kiezers geven Obama meer de schuld dan Bush... hoewel hij nog lang geen president was
© Reuters

De regering werd ook verweten dat ze had bespaard op de versterking van de dijken in Louisiana om meer te kunnen spenderen aan de oorlog in Irak en kwamen er beschuldigingen van racisme. Zo zei rapper Kanye West tijdens een concert voor hulpinzameling dat Bush ‘niet om zwarten geeft’.

Historisch

Katrina is een van de meest verwoestende en dodelijkste stormen in de geschiedenis van de VS. Het exacte dodental staat nog altijd niet vast. Officieel is er sprake van ruim 1.800 doden, maar er zijn nog altijd mensen vermist en doden niet geïdentificeerd. Katrina richtte voor 81 miljard dollar schade aan in New Orleans en omstreken.

Obama bezocht deze week New Orleans om de ramp te herdenken en prees de inwoners voor hun samenwerking tijdens de heropbouw van de stad, die volgens hem ‘beter en sterker’ is dan tevoren. Ook benadrukte hij dat het werk nog niet gedaan is: ‘We zullen samen blijven werken tot iedereen die naar huis wil komen, naar huis kan komen.’

10 jaar orkaan Katrina: dit liep er mis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content