Op de derde dinsdag van september vieren de Nederlanders Prinsjesdag. Op die dag leest het staatshoofd, vandaag de nieuwe koning Willem-Alexander, de troonrede voor in de Ridderzaal in Den Haag. Daarin presenteert de regering haar beleid voor het komende jaar. Voorafgaand aan de troonrede maken de leden van de koninklijke familie een toer door Den Haag in de Gouden Koets.

De eerste Prinsjesdag vond plaats in 1814. De dag van de troonrede is verschillende keren gewijzigd, voordat hij in 1887 uiteindelijk op de derde dinsdag van september kwam te liggen. De naam Prinsjesdag kwam pas in zwang in de jaren dertig. In de achttiende eeuw bedoelde men met Prinsjesdag de verjaardag van de prins van Oranje.

Tien bijzondere Prinsjesdagen:

Op 2 mei 1814 vond de eerste Prinsjesdag plaats. Tot 1830 werd de troonrede afwisselend in Den Haag en Brussel voorgelezen. Dat gebeurde in die tijd op de derde maandag van oktober.

In 1848 werd Prinsjesdag voor het eerst gehouden op de derde maandag van september. Vanaf toen was het ook de regering die de inhoud van de troonrede bepaalde en niet meer de koning zelf.

Vanaf 1887 werd Prinsjesdag op de derde dinsdag van september gehouden. Door Prinsjesdag naar een dinsdag te verplaatsen hoefden de gelovige Kamerleden niet meer te reizen op de dag des Heren.

In 1889 en 1890 was koning Willem III te ziek om de troonrede voor te lezen.

In 1908 kon koningin Wilhelmina niet aanwezig zijn wegens haar zwangerschap.

In 1911 bleef koningin Wilhelmina weg uit onvrede over de herbenoeming van de Tweede Kamervoorzitter.

In 1932 werd de troonrede verstoord door communistische Kamerleden.

In 1947 was koningin Wilhelmina afwezig wegens ziekte.

In 1974 werd Prinsjesdag in mineur gevierd vanwege een gijzeling door Japanse terroristen in de Franse ambassade.

In 2001 vond een sobere Prinsjesdag plaats vanwege de aanslagen in New York.

(YD)

Op de derde dinsdag van september vieren de Nederlanders Prinsjesdag. Op die dag leest het staatshoofd, vandaag de nieuwe koning Willem-Alexander, de troonrede voor in de Ridderzaal in Den Haag. Daarin presenteert de regering haar beleid voor het komende jaar. Voorafgaand aan de troonrede maken de leden van de koninklijke familie een toer door Den Haag in de Gouden Koets.De eerste Prinsjesdag vond plaats in 1814. De dag van de troonrede is verschillende keren gewijzigd, voordat hij in 1887 uiteindelijk op de derde dinsdag van september kwam te liggen. De naam Prinsjesdag kwam pas in zwang in de jaren dertig. In de achttiende eeuw bedoelde men met Prinsjesdag de verjaardag van de prins van Oranje.Op 2 mei 1814 vond de eerste Prinsjesdag plaats. Tot 1830 werd de troonrede afwisselend in Den Haag en Brussel voorgelezen. Dat gebeurde in die tijd op de derde maandag van oktober.In 1848 werd Prinsjesdag voor het eerst gehouden op de derde maandag van september. Vanaf toen was het ook de regering die de inhoud van de troonrede bepaalde en niet meer de koning zelf.Vanaf 1887 werd Prinsjesdag op de derde dinsdag van september gehouden. Door Prinsjesdag naar een dinsdag te verplaatsen hoefden de gelovige Kamerleden niet meer te reizen op de dag des Heren.In 1889 en 1890 was koning Willem III te ziek om de troonrede voor te lezen.In 1908 kon koningin Wilhelmina niet aanwezig zijn wegens haar zwangerschap.In 1911 bleef koningin Wilhelmina weg uit onvrede over de herbenoeming van de Tweede Kamervoorzitter.In 1932 werd de troonrede verstoord door communistische Kamerleden.In 1947 was koningin Wilhelmina afwezig wegens ziekte.In 1974 werd Prinsjesdag in mineur gevierd vanwege een gijzeling door Japanse terroristen in de Franse ambassade.In 2001 vond een sobere Prinsjesdag plaats vanwege de aanslagen in New York.(YD)