10.000 meisjes slachtoffer van seksuele uitbuiting in Italië

© Reuters

Het schandaal rond de minderjarige prostituee Ruby waarmee voormalig premier Berlusconi seks had, is maar het topje van de ijsberg.

Veel minderjarige slachtoffers blijven onder de radar: straatprostitutie is hoe dan ook op de terugweg. Maar dat komt alleen doordat seksuele diensten steeds meer online worden aangeboden.

Volgens EU-statistieken, die uitsluitend op geïdentificeerde en vermeende slachtoffers zijn gebaseerd, werden9.528 slachtoffers van mensenhandel gerapporteerd door de EU-landen in 2010. In twee derde van de gevallen ging het om seksuele uitbuiting, en daarvan waren 12 procent minderjarige meisjes en 3 procent minderjarige jongens.

Seksualiteit verkopen voor zetel in parlement

De cijfers komen niet eens in de buurt van de echte situatie. Alleen al in Italië zijn 9.000 tot 11.000 kinderen elk jaar slachtoffer van seksuele uitbuiting, zegt de organisatie End Child Prostitution, Pornography and Trafficking (Ecpat). “Je seksualiteit verkopen is een manier om iets meteen te krijgen, zoals een zetel in het parlement, de laatste telefoon of designerkleren”, zegt Yasmin Abo Loha, de Italiaanse Ecpat-coördinator.

Bij prostitutie buitenshuis gaat het meestal om migrantenmeisjes, vooral uit Oost-Europa, Nigeria en China. Bij Italiaanse meisjes worden de contacten voor seksuele uitbuiting tegenwoordig online gelegd.

Strikt genomen gaat het vaak niet om prostitutie. Het gaat “van tieners die geslachtsgemeenschap met elkaar simuleren en dan de beelden verkopen, tot striptease via een webcam, waarbij men met 15 euro begint om de borsten te tonen en de prijs vervolgens tot 50 euro kan oplopen.” De tieners worden vaak vergoed met geld voor hun telefoonabonnement of zaken in natura.

Ruby

Het schandaal rond Karima el-Mahroug, alias Ruby, de minderjarige Marokkaanse waarmee voormalig premier Berlusconi seks had, kreeg veel aandacht maar is maar het topje van de ijsberg. “Hoe je het ook bekijkt, wie jonger is dan achttien en seksueel uitgebuit wordt, is een slachtoffer”, zegt Myria Vassiliadou, EU-coördinator voor de strijd tegen mensenhandel.

“Er is een wet die dat verbiedt, daar moet niet meer over gedebatteerd worden.” Ze verwijst naar het debat dat in Italië over de leeftijd van Karima el-Mahroug ontstond. Ze was zeventien, zag er ouder uit en was verantwoordelijk voor haar daden, stelden sommigen.

“We horen die opmerkingen ook vaak van professionals in onze sector”, zegt Loha. “Men zegt dat zeventienjarigen volwassen zijn en kunnen doen wat ze willen. De wet zegt net het tegenovergestelde en moet ook als dusdanig worden toegepast.”

Geen einde zolang iemand bereid is te betalen

Het debat moet gaan over hoe men mensenhandel en seksuele uitbuiting kan stoppen, zegt Vassiliadou. “Want slachtoffers zijn er maar omdat iemand bereid is om de diensten te betalen.”

De strijd tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting verloopt via training, campagnes, acties die op daders en slachtoffers gericht zijn, en de media. Maar het probleem is dat er tot dusver geen succesvol model is gevonden om toe te passen, zegt Vassiliadou. “Nergens in Europa is er een goed voorbeeld. En zolang ik geen antwoord heb, moet ik meer vragen stellen, en nog harder aandringen.” (IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content