Behalve de pijpbom werden ook een antitankwapen, monteerbare elementen van een geweer plus munitie, en basisstof voor brandbommen in het huis aangetroffen.

De bom was geschikt om een aanslag te plegen, zei Stefan Rojczyk, vicevoorzitter van het Openbaar Ministerie in Frankfurt. "Vermoedelijk is door de arrestatie na grondig politieonderzoek een terroristische aanslag verijdeld kunnen worden", zei Peter Beuth, minister van Binnenlandse Zaken voor de deelstaat Hessen.

In de Duitse pers wordt gespeculeerd over salafistische geschriften in het huis, en over contacten met Al-Qaeda, maar dat alles is niet bevestigd.

Volgens de website van het magazine Der Spiegel maakten de gearresteerde man, de 35-jarige Halil D., een Duitser van Turkse komaf, en zijn 34-jarige Turkse echtgenote Senay de voorbije week ettelijke autotochten langs het parcours van de 1 mei-prijs van Frankfurt (officiële naam Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt).

Het echtpaar geeft vooralsnog geen antwoorden tijdens de ondervragingen.

Waterstofperoxide

De autoriteiten kregen de verdachten in het vizier nadat Senay onder een valse naam drie liter waterstofperoxide had gekocht in een doe-het-zelfzaak. Die stof is geschikt om bommen te fabriceren, en verkopers hebben een meldingsplicht als de aangekochte hoeveelheid aanzienlijk is.

De 35-jarige man had jaren geleden contact gehad met de islamistische Sauerland-groep. Vier leden van die groep werden in 2012 veroordeeld wegens het plannen van terreuraanslagen.

In dit geval is er geen zekerheid dat er een aanslag zou gepleegd worden, en waar precies, en of het paar samenwerkte met gelijkgestemden, maar de overheid, die 700 agenten had voorzien om de wielerwedstrijd te beveiligen, heeft beslist voor alle veiligheid de wedstrijd af te gelasten.

Een pijpbom is een vrij eenvoudig springtuig waarbij een pijp of buis gevuld wordt met springstof. Het effect zou vergelijkbaar zijn met de hogedrukpanbommen die in 2013 werden gebruikt bij de aanslag op de Marathon van Boston. Daarbij kwamen toen 3 mensen om het leven.

(Belga/RR)

Behalve de pijpbom werden ook een antitankwapen, monteerbare elementen van een geweer plus munitie, en basisstof voor brandbommen in het huis aangetroffen.De bom was geschikt om een aanslag te plegen, zei Stefan Rojczyk, vicevoorzitter van het Openbaar Ministerie in Frankfurt. "Vermoedelijk is door de arrestatie na grondig politieonderzoek een terroristische aanslag verijdeld kunnen worden", zei Peter Beuth, minister van Binnenlandse Zaken voor de deelstaat Hessen.In de Duitse pers wordt gespeculeerd over salafistische geschriften in het huis, en over contacten met Al-Qaeda, maar dat alles is niet bevestigd. Volgens de website van het magazine Der Spiegel maakten de gearresteerde man, de 35-jarige Halil D., een Duitser van Turkse komaf, en zijn 34-jarige Turkse echtgenote Senay de voorbije week ettelijke autotochten langs het parcours van de 1 mei-prijs van Frankfurt (officiële naam Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt). Het echtpaar geeft vooralsnog geen antwoorden tijdens de ondervragingen. De autoriteiten kregen de verdachten in het vizier nadat Senay onder een valse naam drie liter waterstofperoxide had gekocht in een doe-het-zelfzaak. Die stof is geschikt om bommen te fabriceren, en verkopers hebben een meldingsplicht als de aangekochte hoeveelheid aanzienlijk is. De 35-jarige man had jaren geleden contact gehad met de islamistische Sauerland-groep. Vier leden van die groep werden in 2012 veroordeeld wegens het plannen van terreuraanslagen. In dit geval is er geen zekerheid dat er een aanslag zou gepleegd worden, en waar precies, en of het paar samenwerkte met gelijkgestemden, maar de overheid, die 700 agenten had voorzien om de wielerwedstrijd te beveiligen, heeft beslist voor alle veiligheid de wedstrijd af te gelasten.Een pijpbom is een vrij eenvoudig springtuig waarbij een pijp of buis gevuld wordt met springstof. Het effect zou vergelijkbaar zijn met de hogedrukpanbommen die in 2013 werden gebruikt bij de aanslag op de Marathon van Boston. Daarbij kwamen toen 3 mensen om het leven.(Belga/RR)