1,8 miljard euro van Cypriotische banken gehaald in maart

© Reuters

De banken in Cyprus hebben in maart 1,8 miljard euro aan spaargeld zien verdwijnen.

De banken in Cyprus hebben in maart 1,8 miljard euro aan spaargeld zien verdwijnen.

Uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vrijgegeven blijkt dat de spaardeposito’s in maart met 3,9 procent zijn gekrompen, tot 44,6 miljard euro.

In maart liepen de spanningen over de financiële toekomst van Cyprus hoog op. De eurolanden besloten halverwege die maand dat rekeninghouders van Cypriotische banken moesten meebetalen aan de financiële redding van de eilandstaat. In eerste instantie was het plan om alle spaarders te betrekken, later werd besloten tegoeden tot 100.000 euro ongemoeid te laten.

Versoepeld De beperkingen die Cyprus toen had ingesteld op het kapitaalverkeer, worden intussen iets versoepeld. Het ministerie van Financiën deelt mee dat binnenlandse transacties tot 500.000 euro voortaan ook zonder voorafgaande toestemming uitgevoerd kunnen worden. Voorheen was die toestemming nodig voor transacties van meer dan 20.000 euro.

Het geldbedrag dat van de ene bank naar de andere mag worden overschreden, stijgt bovendien van 3.000 naar 10.000 euro per maand. Het maximale bedrag dat mensen naar het buitenland mogen overmaken, stijgt van 2.000 naar 5.000 euro. De Cypriotische burgers mogen evenwel nog altijd maar 300 euro per dag van de bank halen. (ANP/DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content