‘We zullen ergens moeten landen, maar nieuwe belastingen liggen moeilijk voor liberalen’

Bart Tommelein (Open VLD) © BELGA

De aanvaring tussen partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) tijdens de federale regeringsonderhandelingen zullen geen roet in het eten gooien, denkt Vlaams Open VLD-fractieleider Bart Tommelein. Coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) proberen door middel van bilaterale contacten om de laatste rechte lijn naar de finale landing voor te bereiden.

Bart Tommelein vindt het normaal dat er in deze fase van de federale onderhandelingen ‘wat moeilijke momenten zijn’. ‘In de politiek kunnen er af en toe discussies zijn, maar dat betekent niet dat de menselijke verhoudingen barslecht zijn of dat ze niet kunnen worden bijgelegd’, zei hij in het VRT-programma Villa Politica.

Hij wijst erop dat de onderhandelaars al een hele poos rond de tafel zitten. ‘Het kunnen soms zware en lange dagen zijn’.

Nieuwe belastingen

De clash tussen Gwendolyn Rutten en Wouter Beke kwam er dinsdagavond tijdens de bespreking van een rist fiscale pistes. ‘Het laatste wat we willen is de invoering van nieuwe belastingen,’ zegt Tommelein. ‘Ik kan begrijpen dat er andere meningen zijn en dat er op het einde van de rit ergens zal moeten worden geland, maar voor ons liberalen ligt dat moeilijk.’

De Open VLD’er verwacht wel dat de onderhandelingen binnen afzienbare tijd weer vlot zullen geraken.

Bilaterales

Coformateurs Charles Michel en Kris Peeters proberen nu via bilaterale contacten om de laatste rechte lijn naar de finale landing voor te bereiden. Dat er bilaterale contacten zouden worden belegd, was bovendien al gepland, los van de aanvaring.

Op basis van die discrete gesprekken zal worden uitgemaakt of en wanneer de vier partijen opnieuw samen rond de tafel gaan zitten. Bronnen in de omgeving van de onderhandelaars willen het alvast niet over een crisis hebben.

CD&V

Peeters en Beke hebben deze namiddag een vier uur durend gesprek gehad met Michel op het hoofdkwartier van CD&V. Peeters en Beke ontvingen Michel om de puntjes op de i te zetten rond de fiscale en budgettaire onderhandeling, zo werd in de omgeving van Peeters vernomen.

De twee ontvingen de coformateur als CD&V-politici. Nadien stond nog een onderhoud tussen Michel en Rutten geprogrammeerd. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content