‘We zijn voor een beter en sterker Europa’ (Di Rupo)

© Belga

Premier Di Rupo maakte bij de start van de EU-top nog eens duidelijk waar het voor ons land op aankomt. “We zijn voor een beter en sterker Europa, met een evenwicht tussen een ernstig begrotingsgedrag en meer jobs en groei”, zei hij.

De Europese top is gestart. Bij het binnengaan benadrukte premier Elio Di Rupo dat het rapport van voorzitter Herman Van Rompuy voor de verdieping van de economische en monetaire unie niet te nemen of te laten is. “Hij heeft nooit gevraagd om ja of nee te zeggen op het rapport”, aldus de premier.

“Tot het einde van het jaar moet hij verder onderhandelen met de verschillende Europese landen en de Europese instellingen”. Di Rupo herhaalde dat hij blij is dat Van Rompuy aanstuurt op een betere regulering van de financiële markten. Voor de premier is dat “fundamenteel”, “de prioriteit der prioriteiten”.

De komende maanden zal Van Rompuy schaven aan de definitieve versie van zijn tekst. Di Rupo maakte nog eens duidelijk waar het voor ons land op aankomt. “We zijn voor een beter en sterker Europa, met een evenwicht tussen een ernstig begrotingsgedrag en meer jobs en groei”, zei hij.

MeningsverschillenMet de woorden “ik ben de woordvoerder van de hele regering” trachtte de premier zich boven de onenigheid binnen zijn ploeg over het rapport-Van Rompuy te stellen. Onder meer ministers Magnette (PS) en Van Quickenborne (Open VLD) verschillen stevig van mening.

Di Rupo toonde zich ook heel opgetogen over het feit dat er “concreet” zal worden gepraat over meer jobs en groei. Landen die zich moeilijk kunnen financiëren op de markten moeten snel geholpen worden, maar de werkgelegenheids- en economische maatregelen moeten elke Europeaan ten goede komen, benadrukte hij. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content