We zijn steeds gevoeliger voor dierenleed

© iStock

Het aantal meldingen over dierenmishandeling bij de dienst Dierenwelzijn blijft stijgen. In 2014 kwamen er 956 meldingen van mishandeling van dieren binnen.

De cijfers komen van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Onlangs nog haalde het overlijden van de hond Shana, een American Stafford, het nieuws. Het dier kwam door uithongering aan haar einde. Het dierenasiel FSPCA uit Heikruis (Pepingen) spant een rechtszaak aan tegen de daders. Helaas blijkt het geval van Shana geen alleenstaand feit te zijn. In 2010 ging het ‘nog maar’ om 12,5 procent van alle meldingen op een totaal van 893 meldingen. Dierenwelzijn krijgt namelijk niet enkel melding van verwaarlozing of mishandeling, maar ook van verloren gelopen honden en katten, dieren die opvang zoeken enzovoort.

In 2011 steeg het aantal naar 51 procent, in 2012 naar 71,6 procent, in 2013 naar 77,8 procent en dit piekte nog verder tot 86,8 procent in 2014.

“Het is wel zo dat wanneer een meldpunt beter bekend geraakt, dit meer oproepen genereert. Mensen zijn bovendien gevoeliger voor dierenleed en de maatschappelijke normen inzake dierenwelzijn zijn veranderd”, vertelt Brigitte Borgmans, woordvoerder van de dienst. Het zijn vooral problemen van huisvesting en verzorging die vastgesteld worden, voornamelijk bij honden, katten en paarden.

‘Boetes belachelijk laag’

Dierenwelzijn is een bevoegdheid die in 2014 overgeheveld werd naar de gewesten. “Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bereidt een campagne voor om potentiële kopers van dieren te sensibiliseren. Verder worden onder andere de bestaande regels voor honden- en kattenkwekerijen geactualiseerd en aangescherpt”, voegt de woordvoerder er nog aan toe.

Dierenasielen voelen zich door de overheid vaak in de kou gezet

Volgens Ingrid Peetermans van het dierenasiel FSPCA is er nood aan steun voor de bestaande asielen. “Ik denk niet dat er asiele nmoeten bijkomen, maar de bestaande dienen meer gesteund te worden door de overheid. Dit door hen een goede infrastructuur te geven en werkingsmiddelen. We voelen ons vaak in de kou gezet. Verder is het belangrijk om een degelijke en correcte bestraffing van misdaden als dierenmishandeling- en verwaarlozing te voorzien. Nu zijn de boetes belachelijk laag zonder verder gevolg”, besluit ze. (De Zondag/Mieke Vercruijsse)

Het melden van een dier in nood kan via een online meldingsformulier dat je kunt vinden op www.vlaanderen.be/dierenwelzijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content