Pas terug uit Cambodja, waar ik met Paul Deleye en Miek Roegiers van Plan België het scholenproject van hun ontwikkelingsorganisatie ben gaan bekijken. Weekend Knack's Gala van de Gouden Garde dat op 9 oktober plaatsvindt, zal genoeg opbrengen om een lagere of een middelbare school te bouwen en uit te rusten in de buurt van het tempelcomplex Angkor Wat.Daar passeren tegenwoordig weer veel toeristen.

Minder in de hoofstad Phnom Penh, maar toch. Het land is onwaarschijnlijk goedkoop en dus ideaal voor jonge backpackers. Er zijn steeds meer luxueuze hotels en dus zien ook touroperators er brood in, even een doorsteekje met een groep vanuit Thailand of Vietnam kan veel geld opbrengen, want er wordt goedkoop ingekocht en duur verkocht.
En dan zijn er nog de sekstoeristen. Bordelen zijn in Cambodja overvloedig aanwezig en spotgoedkoop. Phnom Penh is een paradijs voor pedofielen, het lijkt een van hun laatste toevluchtsoorden.

De mensen die in dit land ageren tegen kinderprositutie en proberen kinderen en jonge vrouwen uit de bordelen te halen, hebben bitter weinig middelen. De ondersteuning van overheidswege is gering. De prostitutie wordt immers georganiseerd en/of beschermd door hoge politieofficieren. Cambodja heeft trouwens het trieste record van het hoogste aantal HIV/aids besmettingen in Azië, en mag nog een ander gruwelijk feit op zijn blazoen schrijven : het is een van de landen waar de kindersterfte de jongste jaren is gestegen in plaats van gedaald.

Doordat de toeristenstroom naar Angkor Wat - overigens in exploitatie gegeven aan een Vietnamese organisatie - weer op gang komt, komt Cambodja nu misschien weer een beetje in het zicht.
Door alle vuurhaarden over de wereld verspreid, kreeg het gevecht van de Cambodjanen om aan hun trieste lot van de afgelopen 40 jaar te ontkomen, nauwelijks nog belangstelling. De Cambodjanen zijn er zeer bitter over dat de wereld hen is vergeten.
Ook al stikt het in plaatsen als Siem Reap, de toeristenplaats bij uitstek, van de NGO's, in de grote armoedige uitgestrektheid van het land, leven de rijstboeren in de grootste armoede. Het grootste deel van de bevolking is analfabeet. De Wereldbank besliste vorige week de toegestane leningen te blokkeren, omwille van de alomtegenwoordige corruptie op regeringsniveau.

Ondertussen zijn er zoveel andere oorlogen gepasseerd, tsunamis en aardbevingen, dat geen mens nog praat over de slachtoffers van het Pol Potregime. De Killing Fields zijn een toeristische attractie geworden en in de vijver vlakbij de gruwelijke schedelpagoda duiken jongens kopje onder.
We vergeten zo vlug maar er gebeurt ook zo veel... Al is dat laatste geen excuus.

Pas terug uit Cambodja, waar ik met Paul Deleye en Miek Roegiers van Plan België het scholenproject van hun ontwikkelingsorganisatie ben gaan bekijken. Weekend Knack's Gala van de Gouden Garde dat op 9 oktober plaatsvindt, zal genoeg opbrengen om een lagere of een middelbare school te bouwen en uit te rusten in de buurt van het tempelcomplex Angkor Wat.Daar passeren tegenwoordig weer veel toeristen.Minder in de hoofstad Phnom Penh, maar toch. Het land is onwaarschijnlijk goedkoop en dus ideaal voor jonge backpackers. Er zijn steeds meer luxueuze hotels en dus zien ook touroperators er brood in, even een doorsteekje met een groep vanuit Thailand of Vietnam kan veel geld opbrengen, want er wordt goedkoop ingekocht en duur verkocht.En dan zijn er nog de sekstoeristen. Bordelen zijn in Cambodja overvloedig aanwezig en spotgoedkoop. Phnom Penh is een paradijs voor pedofielen, het lijkt een van hun laatste toevluchtsoorden.De mensen die in dit land ageren tegen kinderprositutie en proberen kinderen en jonge vrouwen uit de bordelen te halen, hebben bitter weinig middelen. De ondersteuning van overheidswege is gering. De prostitutie wordt immers georganiseerd en/of beschermd door hoge politieofficieren. Cambodja heeft trouwens het trieste record van het hoogste aantal HIV/aids besmettingen in Azië, en mag nog een ander gruwelijk feit op zijn blazoen schrijven : het is een van de landen waar de kindersterfte de jongste jaren is gestegen in plaats van gedaald.Doordat de toeristenstroom naar Angkor Wat - overigens in exploitatie gegeven aan een Vietnamese organisatie - weer op gang komt, komt Cambodja nu misschien weer een beetje in het zicht.Door alle vuurhaarden over de wereld verspreid, kreeg het gevecht van de Cambodjanen om aan hun trieste lot van de afgelopen 40 jaar te ontkomen, nauwelijks nog belangstelling. De Cambodjanen zijn er zeer bitter over dat de wereld hen is vergeten.Ook al stikt het in plaatsen als Siem Reap, de toeristenplaats bij uitstek, van de NGO's, in de grote armoedige uitgestrektheid van het land, leven de rijstboeren in de grootste armoede. Het grootste deel van de bevolking is analfabeet. De Wereldbank besliste vorige week de toegestane leningen te blokkeren, omwille van de alomtegenwoordige corruptie op regeringsniveau.Ondertussen zijn er zoveel andere oorlogen gepasseerd, tsunamis en aardbevingen, dat geen mens nog praat over de slachtoffers van het Pol Potregime. De Killing Fields zijn een toeristische attractie geworden en in de vijver vlakbij de gruwelijke schedelpagoda duiken jongens kopje onder. We vergeten zo vlug maar er gebeurt ook zo veel... Al is dat laatste geen excuus.