“We moeten blijven streven naar gemengde scholen”

Minister van Onderwijs Pascal Smet wil de strijdbijl tegen de concentratiescholen niet begraven. Hij reageert hiermee op de eerder gedane uitspraken van Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs.

Minister van Onderwijs Pascal Smet wil de strijdbijl tegen concentratiescholen niet begraven. Hiermee reageert hij op de eerder gedane uitspraken van Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Zij vraagt zich af of de strijd tegen de concentratiescholen nog nut heeft.

“Witte scholen worden witter en zwarte zwarter”, merkt Van Hecke op. Ze vraagt zich dan ook af of we niet beter de handdoek in de ring gooien.

Wit-zwart

“Willen we nog op zoek gaan naar manieren om op school een mix tussen allochtone en autochtone leerlingen te creëren, of kiezen we ervoor om de concentratiescholen extra te ondersteunen?”

Volgens Van Hecke moeten we de pijlen wegrichten van het wit-zwarte doel: “belangrijker is om ervoor te zorgen dat ook de kinderen in concentratiescholen een succesvolle onderwijsloopbaan kunnen volgen.”

Dat het beleid heeft gefaald, wijt Van Hecke niet aan het onderwijs zelf. “Er zijn zo veel omgevingsfactoren die meespelen, zoals woonplaats, mobiliteit en informatie met betrekking tot inschrijvingen.”

Niet akkoord

Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs, stelt vast dat negen jaar gelijke kansenbeleid geen vruchten hebben afgeworpen. “De middelen rond gelijke onderwijskansen zijn te versnipperd ingezet en ook de zware inspanningen rond het inschrijvingsbeleid hebben niet gewerkt.”

Toch is Verdyck het niet eens met het voorstel van haar katholieke tegenhanger: “wij denken dat een sociale mix nog altijd een nastrevingsdoel blijft.”

Groeiende kloof

Dat Nederland al even de strijd heeft gestaakt tegen de concentratiescholen, schrikt Verdyck niet af. “De culturele diversiteit in onze samenleving blijft stijgen en het is belangrijk om datzelfde palet ook in onze scholen terug te vinden. Anders blijft de kloof tussen de goede en minder goede scholen groeien.”

In een eerste reactie laat minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) weten dat hij niet van plan is zijn beleid meteen bij te sturen. Net als Verdyck vindt ook hij dat “scholen in principe een afspiegeling moeten zijn van de samenleving”.

Wel beseft Smet dat in stedelijke omgevingen concentratiescholen onvermijdelijk zijn. “En dan moet je natuurlijk kijken hoe je in die scholen het beste onderwijs kunt organiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content