‘We kunnen begroting niet aan twee tafels opstellen’ (Leterme)

© Belga

Ontslagnemend premier Yves Leterme wil graag snel duidelijkheid over wie nu de begroting voor volgend jaar zal opstellen: de ontslagnemende regering of de onderhandelaars.

Ontslagnemend premier Yves Leterme wil snel weten of nu de ontslagnemende regering dan wel de onderhandelaars de begroting voor volgend jaar zullen maken. Donderdag spreekt hij daarover formateur Elio Di Rupo.

Ons land moet tegen de Europese Raad van 17 en 18 oktober een begroting klaar hebben met een tekort dat onder de drie procent van het bbp duikt (onze regering mikt op een tekort van 2,8 procent). Om dat doel te halen is een inspanning van 7 of 8 miljard euro nodig. De administratie bereidt momenteel nog het cijferwerk voor, maar over enkele weken zullen politici de keuzes moeten maken die nodig zijn voor die inspanning.

Maandag riep koning Albert, na een onderhoud met formateur Di Rupo, de onderhandelaars op om zo snel mogelijk de communautaire onderhandelingen af te ronden om aan de begroting op te stellen en een socio-economisch programma uit te werken. Premier Leterme sprak maandagavond nog lang met de formateur.

Keuzes maken

De premier herhaalt dinsdag dat het begrotingswerk niet al te lang kan wachten. Als de onderhandelaars het begrotingswerk niet kunnen doen, moet de regering tijdig weten dat zij de keuzes zal moeten maken. “We kunnen de begroting niet aan twee tafels opstellen”, zei Leterme. Bij de onderhandelaars zijn ook partijen betrokken die geen deel uitmaken van de ontslagnemende regering (zoals de groenen en sp.a) en die zullen andere begrotingskeuzes maken, zei de premier.

Snel beslissen wie het begrotingswerk doet is dus de boodschap van de premier. “Er komt een moment dat ik niet langer bereid zal zijn de verantwoordelijkheid op te nemen om die deadline te halen”, aldus de premier. “Ik ben niet ongeduldig, maar de markten zijn dat wel. Je mag de instabiliteit van de markten niet onderschatten”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content