Watergroep wil meer drinkwater uit zee halen

Binnenkort zal ontzilt zeewater uit onze kraan komen. Het is de bedoeling dat zeewater één van onze bronnen voor drinkwater wordt.

Dat zegt De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen.

Insteek is de beperkte beschikbaarheid van water in Vlaanderen, in combinatie met de meeste recente droge zomers. Daarom wil de Watergroep de bronnen waaruit ze water kan putten, gaan diversifiëren, zegt voorzitter Brecht Vermeulen. ‘En daar heeft zeewater zijn plaats in.’

Vandaag wordt er al in Oostende door waterintercommunale Farys brak kanaalwater omgezet in drinkwater. De Watergroep gaat, samen met drinkwaterbedrijven Aquaduin en Farys, nog een stap verder. In Nieuwpoort, aan sluizencomplex de Ganzepoot, komt er na de zomer een pilootproject waarbij zowel brak als zout water zal kunnen worden ontzilt tot drinkwater.

Risico’s spreiden

‘Het is een pilootproject, maar we zijn overtuigd van de mogelijkheden. De zee is een zekere bron van water, maar wel erg duur’, aldus directeur-generaal Hans Goossens. Een andere vorm van diversifiëring waar De Watergroep aan werkt, is de ondergrondse opslag van drinkwater. Maar de groep is ook bezig met collectieve opvang van regenwater op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen, circulaire wijken of de verwerking van afvalwater. ‘Wie op de beurs speelt, moet zijn portefeuille spreiden. Ook wij moeten onze waterproductie spreiden om die zoveel mogelijk bestand te maken tegen klimaatschommelingen’, aldus Goossens.

Partner Content