Waterfactuur dreigt opnieuw fors te stijgen

. © iStock

De drinkwaterfactuur dreigt vanaf 1 januari opnieuw fors te stijgen, nadat die in zes jaar al 39 procent duurder is geworden.

Dat blijkt, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen, uit de tariefplannen voor de komende zes jaar die de watermaatschappijen op vraag van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) hebben ingediend bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Tot 30 procent

Daarin pleit De Watergroep voor stijgingen tot 30,9 procent. Die maatschappij bedient de helft van de Vlaamse abonnees, goed voor 1,2 miljoen afnemers. Maar ook Farys en PIDPA, elk goed voor zo’n half miljoen abonnees, willen hun tarieven optrekken met zo’n 14 procent, weet Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A).

Het gaat daarbij om de prijs van het water zelf, die 40 procent van je drinkwaterfactuur uitmaakt.

Inkomsten

Volgens Beenders dalen de inkomsten van de maatschappijen, omdat we steeds minder verbruiken. Kathleen De Schepper van De Watergroep bevestigt: ‘Wij hebben deze zomer een tariefdossier ingediend. Daarin wordt inderdaad een stijging voorgesteld. We plannen de komende jaren investeringen en hebben daarvoor extra inkomsten nodig.’

Het is nu aan de VMM om te beslissen of de drinkwatermaatschappijen terecht vragen om de prijs te mogen opdrijven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content