Water mogelijk duurder tijdens droogte

De Vlaamse regering overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. De bedoeling is via variabele tarieven mensen aan te moedigen zuiniger met kraanwater om te springen, ­zeker in tijden van droogte zoals nu. Dat staat donderdag in De Tijd.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

‘Er zijn verschillende ideeën rond flexibele tarieven’, zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven. ‘We kunnen gaan naar water­tarieven die hoger liggen in droge periodes, om spaarzaamheid aan te moedigen. Je kan ook waterverbruik in de piekuren duurder maken om het verbruik beter te spreiden door de dag. Zo kan je vermijden dat distributieproblemen ontstaan omdat iedereen op hetzelfde moment zijn zwembad vult.’

Het idee is niet zozeer om water over de hele lijn duurder te maken, maar een laag verbruik te belonen en een bovengemiddeld waterverbruik te ontraden via een soort straftarief.

‘Wie abnormaal veel water verbruikt, zal wel meerprijs moeten betalen’

Het is van cruciaal belang dat de gemiddelde waterprijs voor de gezinnen niet stijgt, maar wie abnormaal veel water verbruikt, zal wel een meerprijs moeten betalen. Dat zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in een reactie op een artikel in De Tijd donderdag.

De minister benadrukt dat er momenteel enkel sprake is van een studie en er nog geen concreet voorstel op tafel ligt. ‘Wie verstandig met water omgaat, moet beloond worden met een lagere factuur. En daarbij houden we niet alleen rekening met het aantal verbruikte liters. Maar ook met het aantal leden per gezin. Wie abnormaal veel water verbruikt, zal wel een meerprijs moeten betalen. De waterprijs stijgt niet. De prijs voor verspilling stijgt. Dat is het uitgangspunt dat nu onderzocht wordt’, klinkt het.

Partner Content