Wat verandert er op 1 maart?

© Belga

Op 1 maart krijgt de federale politie haar eerste vrouwelijke commissaris-generaal. De 42-jarige Catherine de Bolle legt donderdag in Etterbeek de eed af en volgt zo hoofdcommissaris ad interim Paul Van Thielen op die sinds 2011 aan het hoofd van de federale politie stond.

Catherine de Bolle, de vroegere korpschef van de lokale politie van Ninove, zal de politie gedurende vijf jaar leiden. Tijdens de verkiezing van een nieuwe commissaris-generaal werd zij als favoriet naar voor geschoven maar twee van haar concurrenten dienden toen een klacht in bij de Raad van State om de benoemingsprocedure ongeldig te laten verklaren. Beide klachten waren volgens de raad echter ongegrond.


Nieuwe berekening belasting op inverkeerstelling

Vanaf 1 maart wordt de inschrijvingsbelasting op een wagen niet langer berekend op vermogen maar op milieuvriendelijkheid. De Vlaamse regering wil zo de aankoop van minder vervuilende wagens aanmoedigen. De nieuwe berekening gebeurt op basis van de luchtkwaliteit en de CO2-uitstoot van de wagen.

Er komt een overgangsregeling van twee maanden voor nieuwe wagens en tweedehandswagens. Voor mensen die in de komende twee maanden hun auto inschrijven, wordt de belasting zowel op de oude als op de nieuwe manier berekend. De eigenaar zal dan het laagste van de twee tarieven moeten betalen. De nieuwe berekeningsmethode is ook van toepassing op alle bedrijfswagen, behalve leasingwagens.


Bier wordt duurder

Bier wordt vanaf maart weer wat duurder. Brouwerij AB InBev verhoogt haar bierprijzen met gemiddeld 5,8 procent. Voor vatenbier rekent de brouwerij gemiddeld 5,5 procent meer aan. Hoe hard de consument die stijging zal voelen hangt af van hoeveel de tussenpersoon aan de klant doorrekent. AB InBev verklaart de prijsstijging met sterk gestegen kosten voor productie en logistiek. Onder meer de grondstof- en energieprijzen zijn veel duurder geworden.

Fans van Maes Pils of Cristal Alken kunnen nog een maandje goedkoper drinken. Die bieren worden gebrouwen door Alken-Maes en de brouwerij verhoogt haar prijzen pas op 2 april. Bij de aankondiging van de prijsstijging van beide brouwerijen werd er even vermoed dat er sprake was van prijsafspraken. Ondertussen heeft de mededingingsautoriteit, ingeschakeld door minister van Economie Johan Vande Lanotte, echter bepaald dat er geen reden is om dat aan te nemen. (BELGA/PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content