Wat u elders moet lezen: Onterecht gevangen, wat mag dat kosten?, Topwhisky maken in zes dagen, en alle doden uit Game of Thrones in één grafiek

© .
Jan Herregods

Elk weekend presenteert de redactie van Knack.be u een selectie van sterke longreads en opvallende artikels uit de internationale media. Stukken die ons deden nadenken, ontroerden, of aan het lachen maakten. En: allemaal gratis.

1. Onterecht gevangen: wat mag dat kosten?

Een longread uit The New Yorker waarin aan de hand van twee echte verhalen de vraag gesteld wordt hoe je op een waardige manier gecompenseerd kan worden voor een jarenlange, onterechte gevangenisstraf. Het geld dat Amerikanen daarvoor krijgen is belastinggeld, terwijl de onderzoeksrechters en de agenten die fouten maakten in het strafonderzoek, doorgaans vrijuit gaan.

2. Giftig meer in Mongolië

De toenemende vraag naar smartphones en gebruikerselectronica heeft een grote impact op het milieu. Op weinig plaatsen is dat zo grauw en duidelijk als in Baotou, een industriestad in een vergeten uithoek van Mongolië. Tim Maughan maakte voor de BBC een reportage over het dystopische landschap en het gigantisch giftig meer in de regio.

3. De uitdagingen voor Rand Paul

Wat u elders moet lezen: Onterecht gevangen, wat mag dat kosten?, Topwhisky maken in zes dagen, en alle doden uit Game of Thrones in één grafiek
© Reuters

Waar liggen de moeilijkheden en de kansen voor Rand Paul, de Republikeinse senator uit Kentucky die zich deze week outte als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. In dit achtergrondstuk uit The New York Times wordt goed uitgelegd waarom het voor een politicus met libertaire ideeën allesbehalve is om de Republikeinse nominatie binnen te halen.

4. ‘Twintig jaar oude rum maken? Geef mij zes dagen’

Een uitgebreid stuk in Wired over een uitvinding die mogelijk de drankindustrie op zijn kop kan zetten. De Amerikaan Brian Davis beweert dat hij topwhisky en rum kan maken in zes dagen. Niet door het verouderingsproces te versnellen, wel door een andere manier van destilleren.

5. ‘Mad Men in Silicon Valley’

In deze column wordt de vergelijking gemaakt tussen de televisieserie Mad Men en wat er momenteel aan het gebeuren is in Silicon Valley. David Holmes werkte de allegorie mooi uit, maar als creatieveling word je er niet vrolijker van.

6. De paus tussen de wolven

De Groene Amsterdammer brengt een interview met Marco Politi, die sinds 1971 als buitenlandcorrespondent in het Vaticaan werkt. De man reisde onder meer naar Buenos Aires om te onderzoeken wat waar is van de geruchten over de paus zoals de bewering dat hij ‘fout’ was tijdens de dictatuur van Videla.Verder blijkt vooral dat het leven achter de muren van het Vaticaan veel weg heeft van een psychologische schaakwedstrijd.

7. ‘Geen foto’s meer van politici op campagne’

Verkiezingscampagne David Cameron
Verkiezingscampagne David Cameron © Reuters

David Schneider van The Guardian heeft een voorstel. ‘Stop met het fotograferen van politici op campagne’. Die foto’s zijn vaak nogal knullig en bovendien zouden de discussies beter over het beleid gaan in plaats van over hoe David Cameron zijn hotdogs eet.Inhoudelijk sterke opinie, maar ook een knap staaltje scherpe, Britse, humor.

8. Bloederige infografiek

Om af te sluiten een handig overzicht van alle 456 doden die er tot dusver al zijn gevallen in Game of Thrones. De redactie van The Washington Post goot de vier eerse seizoenen in een wolk van een infografiek. Meteen een handig overzicht voor wie aan de vooravond van het vijfde seizoen in één lange scroll alle afleveringen wil overlopen. (Spoiler alert dus voor wie nog niet alle afleveringen heeft gezien.)

Een recensie van de eerste aflevering van het vijfde seizoen leest u maandagochtend op Knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content