Wat mag u verwachten van de nationale betoging?

© Belga

Voor de vakbondsbetoging tegen het regeringsbeleid worden dinsdag 50.000 deelnemers verwacht. De politie vraagt om Brussel met de auto zo veel mogelijk te mijden.

De betoging van dinsdag is opnieuw gericht tegen het beleid van de regering-Michel. De vakbonden hebben niet de indruk dat de betogingsappetijt is afgenomen, ook niet in Vlaanderen. “We voelen dat het leeft, het ongenoegen is niet verminderd”, zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. Ook ABVV verwacht “een grote opkomst”. Bij de vorige grote betoging, op 7 oktober, telde de politie 80.000 deelnemers. Net als toen wordt er nu ook weer heel wat hinder verwacht.

Auto

De lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene verwacht dinsdag 24 mei zware verkeershinder in de hele binnenstad en de kleine ring en vraagt om Brussel met de auto zo veel mogelijk te mijden.

De verzameling gebeurt vanaf 8.30 uur ter hoogte van het station Brussel-Noord. Via de centrumlanen trekt de betoging vanaf 11.30 uur richting het Zuidstation. Het verleden leert dat belangrijke verkeersassen al vroeger afgesloten dienen te worden en dat het vertrek van de betoging eventueel vervroegd wordt, aldus de politie.

Vanaf 9 uur (eventueel vroeger) zullen de uitritten van de Leopold II tunnel ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort voor het verkeer in de richting van de kleine ring afgesloten worden. Ze zullen terug geopend worden wanneer de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt (omstreeks 14.00 uur).

Nog vanaf 9.00 uur (eventueel vroeger) zal de uitrit Rogier in de Kruidtuintunnel voor het verkeer richting Rogierplein worden afgesloten. Verder zal het Centraal station tussen 12 en 17 uur gesloten zijn, behalve de ingangen Horta en Koloniën om de metro te bereiken.

Real time informatie is via Twitter te volgen op @zpz_polbru.

MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht dinsdag hinder op het bus-, tram- en metronet. Een deel van de MIVB-medewerkers, waaronder chauffeurs, zal deelnemen aan de betoging. De MIVB stelt alles in het werk om in real time te informeren over de hinder. Vanaf 6 uur worden reizigers op de hoogte gehouden over de toestand op het net, onder meer via sociale media (www.mivb.be, facebook.com/mijnmivb, @stibmivb) en het Contact Centre (070/23.2000).

De Lijn

De Lijn verwacht dat het bus- en tramverkeer in Vlaanderen sterk verstoord zal zijn doordat chauffeurs naar Brussel zullen gaan. De Lijn zal dinsdag vanaf 6.15 uur de reizigers via haar website informeren over hinder.

NMBS

Bij het spoor zal er normaal gezien geen hinder zijn. De NMBS regelt zelfs extra treinen van en naar Brussel voor de betogers. Het Centraal station zal tijdens de betoging enkel toegankelijk zijn via de metro (Koloniënstraat) en de Horta-galerij, en niet via de hoofdingangen. Ook de stations Brussel-Kapellekerk en Brussel-Congres zullen maar gedeeltelijk toegankelijk zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content