Opinie

Simon Demeulemeester

Wat maakt de linkse CD&V’er het meeste kwaad: de ARCO-affaire of de N-VA-reactie erop?

Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Of de ACW’ers voor een linkse aardverschuiving kunnen zorgen, zoals Groen-voorzitter Wouter Van Besien denkt, hangt af van wat hen het kwaadst maakte: de ARCO-affaire op zich of de N-V-reactie erop.

Volgens Groen-voorzitter Wouter Van Besien is het potentieel van links in Vlaanderen groter dan men denkt. In De Morgen zei Van Besien dat ‘minstens 80 procent van de Vlamingen een milieuvriendelijke maatschappij belangrijk vindt en 75 procent sociale rechtvaardigheid bovenaan zet’. Precies de twee uitgangspunten van zijn partij, stipt hij aan. Wat Groen in de weg staat om een grotere partij te worden, is volgens hem de CD&V.

Wouter Van Besien (Groen)
Wouter Van Besien (Groen)© Belga

Het christendemocratisch huis is er een met vele kamers: een voor elke stand in de schoot van de partij. Een grote kamer betrok het ACW, tot de ARCO-affaire hen een toontje lager deed zingen. Het is op de bewoners van die kamer dat Van Besien mikt. Hoewel zij zich eigenlijk meer in het groene programma kunnen vinden, althans volgens Van Besien, stemmen zij uit ‘loyauteit’ nog steeds voor CD&V. Stemmen waar uiteindelijk Kris Peeters en Pieter De Crem– die absoluut niet in de ACW-kamer logeren – hun rechtse voordeel mee doen. Mocht die achterban het hart volgen, dan ontketent ze een ‘linkse aardverschuiving’.

Wetende dat Agalev, de voorloper van het hippere Groen, destijds werd opgericht door vergroende en verlinkste christenen, snijdt Van Besiens analyse zeker hout. Belangrijke vraag is echter wat die ACW-achterban zal drijven in het stemhokje. Het staat buiten kijf dat die mensen de pijnlijke ARCO-affaire zullen meedragen.

Peter Dedecker
Peter Dedecker© Belga

Zullen zij bij het kleuren van het bolletje denken aan het spaargeld dat zij, hun ouders, kinderen of kleinkinderen verloren hebben? Of zullen zij daarentegen de op het ACW inbeukende Peter Dedecker (N-VA) voor ogen zien?

In het eerste geval zal die ACW’er misschien twijfelen aan de partij, maar is een stem voor N-VA er een beetje over. Dan is Groen een optie. Maar ook SP.A. En misschien zelfs PVDA+.

Wat maakt de linkse CD&V'er het meeste kwaad: de ARCO-affaire of de N-VA-reactie erop?
© Belga

In het tweede geval slikt de ACW’er de tekortkomingen van de eigen zuil in. Voor die mensen maakte N-VA het te bont. Moest het gezicht van ACW-voorzitter Patrick Develtere, aangetreden nadat de malversaties begaan zijn, nu echt op de cover van het boek van Dedecker? En waarom die titel: ‘Een zuil van zelfbediening’? En de bewijzen van Dedecker: die willen ze bij het ACW nog altijd zien. Het welles-nietes-spel wordt immers nog gespeeld. Die mensen zullen de rangen willen sluiten.

Van Besien weet natuurlijk ook zelf wel dat de ACW-buit niet zo eenvoudig binnen te halen is: ‘Ofwel zou CD&V moeten luisteren naar haar basis en haar linksere koers hervinden, ofwel moeten de ACW’ers hun hart volgen. Je zou nogal een linkse aardverschuiving krijgen.’ De recente uithalen van CD&V aan het adres van N-VA doen vermoeden dat die ‘linksere’ koers een beetje ingeslagen is. Zelfs Unizo-man Kris Peeters, die tot voor kort van Bart De Wever Vlaams minister-president mocht blijven en zelfs premier mag worden, haalde hard uit naar het sociale programma van N-VA: ‘Wij duwen mensen niet in de miserie’.

Zo zou misschien net N-VA de ACW weer wat meer ademruimte geven binnen de CD&V, nadat het de invloed van die stand binnen CD&V een flinke knauw gaf door de keiharde ARCO-campagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content