Het Museum of Modern Art in New York verwerft de collectie Daled. Deze collectie werd bijeen gebracht door de Brusselse verzamelaars Herman en Nicole Daled en geldt internationaal als een toonaangevende collectie. Het gaat in totaal om 223 werken waaronder een zestigtal werken van onze landgenoot Marcel Broodhaers. Het MoMa heeft het dan ook over "een van de belangrijkste aanwinsten in haar geschiedenis".

"Dit is een bijzonder groot verlies voor Vlaanderen", zegt Vlaams sp.a-parlementslid Yamila Idrissi. "Met het vertrek van collectie Daled verliezen we letterlijk een schat aan kunst en bronnenmateriaal voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek." Deze topwerken uit de Europese en Amerikaanse kunst van de jaren '60 en '70 is vanaf nu enkel nog gedeeltelijk in New York te bezichtigen.

"Waarom kunnen we een dergelijke collectie niet in ons land houden", vraagt Idrissi zich af. "Ik wil van de minister Schauvliege weten of er vanuit Vlaanderen pogingen zijn ondernomen om deze topcollectie op eigen bodem te houden", aldus Idrissi. "Hoe vermijdt de minister dat dit in de toekomst nog zal gebeuren?"

Naast de kunstwerken verwerft het Moma ook het archief van de verzamelaars, met talrijke foto's en brieven die inzicht bieden in de historische context waarin de collectie tot stand komt. Kortom, een schat aan informatie en een bron voor uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Yamila Idrissi lanceerde eerder al de idee om een internationale topcollectie samen te stellen door de afgestoten collectie van het Museum voor Schone Kunsten aan te vullen met topwerken uit de privé collecties van banken en overheidsbedrijven en privé-verzamelaars. Die collectie hoort, volgens Idrissi, thuis in een nieuw museum van Belgische Moderne en Hedendaagse kunst in Brussel.

"De overheid heeft nu te weinig aandacht voor de vele privéverzamelaars en hun rijke collecties", vindt Idrissi. "Er is onvoldoende dialoog. De overheid kan een belangrijke rol spelen in het samenbrengen van musea en verzamelaars. Daarnaast kan ze ook helpen bij het toegankelijk maken van de collecties en privéverzamelaars ondersteunen bij de vele vragen en problemen die ze ondervinden. We moeten in ieder geval vermijden dat we nog prestigieuze collecties verliezen aan het buitenland", besluit Idrissi.

Het Museum of Modern Art in New York verwerft de collectie Daled. Deze collectie werd bijeen gebracht door de Brusselse verzamelaars Herman en Nicole Daled en geldt internationaal als een toonaangevende collectie. Het gaat in totaal om 223 werken waaronder een zestigtal werken van onze landgenoot Marcel Broodhaers. Het MoMa heeft het dan ook over "een van de belangrijkste aanwinsten in haar geschiedenis". "Dit is een bijzonder groot verlies voor Vlaanderen", zegt Vlaams sp.a-parlementslid Yamila Idrissi. "Met het vertrek van collectie Daled verliezen we letterlijk een schat aan kunst en bronnenmateriaal voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek." Deze topwerken uit de Europese en Amerikaanse kunst van de jaren '60 en '70 is vanaf nu enkel nog gedeeltelijk in New York te bezichtigen. "Waarom kunnen we een dergelijke collectie niet in ons land houden", vraagt Idrissi zich af. "Ik wil van de minister Schauvliege weten of er vanuit Vlaanderen pogingen zijn ondernomen om deze topcollectie op eigen bodem te houden", aldus Idrissi. "Hoe vermijdt de minister dat dit in de toekomst nog zal gebeuren?" Naast de kunstwerken verwerft het Moma ook het archief van de verzamelaars, met talrijke foto's en brieven die inzicht bieden in de historische context waarin de collectie tot stand komt. Kortom, een schat aan informatie en een bron voor uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Yamila Idrissi lanceerde eerder al de idee om een internationale topcollectie samen te stellen door de afgestoten collectie van het Museum voor Schone Kunsten aan te vullen met topwerken uit de privé collecties van banken en overheidsbedrijven en privé-verzamelaars. Die collectie hoort, volgens Idrissi, thuis in een nieuw museum van Belgische Moderne en Hedendaagse kunst in Brussel. "De overheid heeft nu te weinig aandacht voor de vele privéverzamelaars en hun rijke collecties", vindt Idrissi. "Er is onvoldoende dialoog. De overheid kan een belangrijke rol spelen in het samenbrengen van musea en verzamelaars. Daarnaast kan ze ook helpen bij het toegankelijk maken van de collecties en privéverzamelaars ondersteunen bij de vele vragen en problemen die ze ondervinden. We moeten in ieder geval vermijden dat we nog prestigieuze collecties verliezen aan het buitenland", besluit Idrissi.