Wat doet Europa voor Vlaanderen?

© Reuters

Europa heeft meer invloed op uw dagelijkse leven dan u denkt. Niet minder dan 70 procent van onze wetten is van Europese oorsprong!

De Europese Unie vaardigt heel wat regels en richtlijnen uit die een grote invloed hebben op ons dagelijkse leven. De euro, veilig drinkwater en Erasmus, maar ook ontwikkelingshulp, beschermde streekproducten en goedkoper bellen hebben we aan de Europese Unie te danken.

Wist u dat de Europese Unie er ook voor zorgt dat…

… studenten een jaartje in het buitenland kunnen studeren dankzij het Erasmusprogramma;

… biologische producten in alle EU-landen aan dezelfde strenge normen moeten voldoen en herkenbaar zijn aan het EU-biologo;

… kippen in 2013 niet meer in klassieke legbatterijen gehouden mogen worden, maar meer ruimte en een zitstok, legnest en scharrelplaats moeten krijgen;

… alle etiketten van levensmiddelen dezelfde informatie bevatten over de samenstelling van het product, de fabrikant en de instructies voor het bewaren en bereiden;

… het drinkwater en het zwemwater in alle EU-landen aan dezelfde strenge normen voldoet;

… streekproducten zoals de Gentse azalea, de Geraardsbergse mattentaart en het Brusselse grondwitloof beschermd zijn. Azalea’s, mattentaarten en witloof met die naam, moeten aan strenge voorwaarden voldoen én afkomstig zijn van respectievelijk Gent, Geraardsbergen en Brussel.

… u per uur maximaal 12 minuten reclame te zien krijgt op televisie;

… we de milieuproblemen over de grenzen heen kunnen aanpakken. Het omzetten van Europese richtlijnen in regionale wetgeving is dan ook een belangrijke opdracht voor de Vlaamse, Waalse en Brusselse milieuministers.

… u gemakkelijker en goedkoper mobiel kunt bellen. Een tekstbericht versturen vanuit het buitenland wordt bijvoorbeeld drie keer goedkoper dan het vroegere gemiddelde. Bovendien zult u uw batterijlader binnenkort voor gelijk welk gsm-toestel kunnen gebruiken.

… ziektes als alzheimer en griep beter behandeld kunnen worden dankzij Europese investeringen in innovatieve geneesmiddelen;

… we 32 miljoen ton minder CO2 uitstoten dankzij het Europese verbod op de verkoop van gloeilampen;

… de EU goed is voor bijna 60% van de wereldwijde ontwikkelingshulp en daarmee de belangrijkste donor ter wereld is;

… u bijna alle producten die u online koopt, binnen 7 werkdagen kunt terugzenden zonder dat u daarvoor een reden hoeft op te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content