Walen willen republiek met Elio Di Rupo als president

Slecht nieuws voor prins Filip. Een meerderheid van de Walen kiest voor een republiek als België zou splitsen met Elio Di Rupo als president en Namen als hoofdstad.

Een nipte meerderheid van de Walen (53 procent) zou bij een splitsing van België kiezen voor een republiek Wallonië, dus zonder koningshuis. Dat besluiten de kranten van Sudpresse uit een peiling uitgevoerd door Ipsos.

President Elio Di Rupo

Als het ooit zover komt, krijgt Elio Di Rupo de meeste stemmen bij een presidentsverkiezing. “De relatie tussen Wallonië en het paleis is een verstandshuwelijk”, duidt politoloog Michel Hermans de republikeinse voorkeur. “De monarchie heeft haar nut in België met zijn gemeenschappen, maar niet in een autonoom Wallonië.”

Hoofdstad Namen

De helft van de 1.003 online ondervraagde Walen zou liefst Namen als hoofdstad zien. Na Di Rupo zouden vooral partijvoorzitters Paul Magnette (PS, 9 pct), Charles Michel (MR, 8 pct) en Benoît Lutgen (cdH, 7 pct) de voorkeur wegdragen als president. Ruim veertig procent zou liever geen van de huidige toppolitici als staatshoofd aangesteld zien.

Uit de enquête blijkt tot slot dat de ondervraagden tussen 18 en 24 jaar het meest republikeins gezind zijn (62 procent), terwijl die uit de provincie Luxemburg met een 50/50-uitslag tussen republiek en monarchie het meest verdeeld zijn. De foutenmarge van de peiling bedraagt 3,1 procent, aldus de organisatoren. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content